Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Újra gondot okoz a belvíz

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint decemberben még sohasem regisztráltak az ideihez hasonló nagyságú belvízelöntést. A legveszélyeztetettebb Békés és Csongrád megye, ahol harmadfokú a belvízvédelmi készültség, összesen pedig 49 szakaszon tartanak fenn készültséget. A munkákban 9 vízügyi igazgatóság és 23 vízitársulat vesz részt.

A külterületi belvízelöntéseken kívül egyre nagyobb gondot jelent a települések belterületét elárasztó belvíz. Az elárasztott területek mostani nagysága alapján feltételezhető, hogy a 2000. év tavaszára - átlagos csapadék esetén is - igen jelentős, az idei mértéket meghaladó belvizekre lehet számítani - jelezte a főigazgatóság.
Az utóbbi napok csapadékos időjárása következtében tovább nőtt a belvízzel borított terület Hajdú-Bihar megyében. A Körösök mentén harminc település kényszerül belvíz miatti készültségre: egy nap alatt 4550 hektárral nagyobb terület került víz alá. A Kövizig térségében kedden 35 200 hektár földet - zömében vetést és szántót - borított belvíz. Az elmúlt egy hónapban 105 millió forintot költöttek védekezésre a térségben.
Pintér Sándor belügyminiszter és Járai Zsigmond pénzügyminiszter a belvíz elleni védekezés kiadásaira előleget hagyott jóvá a két megye súlyosan érintett önkormányzatai részére.
A Belügyminisztérium soron kívül intézkedett a támogatás utalványozásáról, így az önkormányzatok számlájára még idén megérkezik a védekezésre kért összeg.