Vissza a tartalomjegyzékhez


Kézigránátos üzenet

Kézigránát robbant hétfőn este hét óra előtt néhány perccel a főváros VIII. kerületében, a Rezső téren álló irodaház udvarán. A házban található - többek között - az Élet és Irodalom szerkesztősége.

A BRFK tájékoztatása szerint az ismeretlen elkövető egy M75 típusú jugoszláv sörétes támadó kézigránátot dobott a ház udvarába. A robbanás következtében személyi sérülés nem történt. Az irodaház két magasföldszinti ablaka betört, és megsérült egy, az udvaron parkoló Opel Astra személygépkocsi üvege.
Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke elmondta: tekintettel arra, hogy az utóbbi időben az újságírók munka- és életkörülményei rendkívül megnehezültek, és az elmúlt esztendőben több, a korábbiakban elő nem fordult atrocitások érték a sajtó munkatársait, kedden reggel kapcsolatba lépett a belügyi vezetőkkel.
Wisinger István kérte, hogy a hétfői eset kivizsgálásáról írásos jelentésben tájékoztassák a MÚOSZ-t. Ismertetése szerint Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője felhatalmazta annak közlésére: a belügyi szervek az év folyamán történt összes ilyen jellegű esetet igyekeznek összegyűjteni, kivizsgálni, és az eredményekről tájékoztatják a MÚOSZ-t. „Meg vagyok győződve arról: annak ellenére, hogy az utóbbi időben több fizikai atrocitás, rendőrségi és bírósági eljárás indult újságírók ellen, a hatalomnak, a kormányzatnak, a pártoknak és a belügyi szerveknek elemi érdeke, hogy kiderüljön, nincs közvetlen összefüggés a dolgok között” - vélte a MÚOSZ elnöke.
Hozzátette, hogy elsősorban a parlamentnek és a politikai pártoknak a kötelessége, hogy elhatárolják magukat ezen jelenségektől, „mert az elmúlt tíz esztendő demokratikus fejlődése megköveteli, hogy a nyilvánosság formálóinak és szereplőinek se az életüket, se az egzisztenciájukat ne kelljen azért félteni, mert a feladatukat elvégzik”.
Wisinger István utalt arra, hogy a közelmúltban Farkasházy Tivadar autóját felgyújtották, a Mai Nap egyik munkatársát atrocitások érték, a Kapu egyik újságíróját pedig egy délszláv téma felderítése miatt megverték.
Elsősorban a nyomtatott sajtó helytállásának köszönhető, hogy a rendszerváltás óta eddig még egyetlen évben sem került konfliktusba a hatalomváltó kormányzatokkal ennyi újságíró, viselve a rendőrségi és jogi procedúra következményeit.
Ezért tehát a magyar társadalom demokráciáért aggódó minden csoportosulásának elemi érdeke, hogy ezt a romló folyamatot mielőbb megállítsuk - fogalmazott a MÚOSZ elnöke. (MTI)