Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

A tolerancia bajnokai

A kanadaiak rendkívül toleránsak társadalmi kérdésekben - legalábbis ez derül ki a CBC közszolgálati televízió által ismertetett közvélemény-kutatási adatokból. A megkérdezettek mintegy 90 százaléka különösen fontosnak tartja a magánélet feltétlen tiszteletben tartását, 70 százalék pedig készségesen elviseli, ha mások olyan magatartást tanúsítanak, amilyet ő maga nem. A Strategic Counsel által novemberben, 1400 kanadai állampolgár megkérdezésével elvégzett felmérés „alapvetően liberális és toleráns társadalom képét mutatja”- jelentette ki az AFP-nek a felmérést irányító Bob Marshall. A válaszadók mintegy 28 százaléka a munkanélküliséget és a gazdaság helyzetét jelölte meg a Kanada előtt álló legfőbb problémaként. Ugyanakkor 71 százalék úgy vélekedett, hogy növekszik a szakadék gazdagok és szegények között. 67 százalék viszont úgy véli, hogy anyagi helyzete stabil volt vagy éppenséggel javult az elmúlt tíz évben. (MTI)


Madarak álmai

Gondolta volna, hogy a madarak nemcsak bóbiskolnak, hanem álmodnak is? Egy egészen friss kutatás eredménye szerint az alvó madarak álmodnak, méghozzá azokról a dallamokról, amit másnap fognak énekelni. A Chicago Egyetem tudósai azt állítják, hogy az álmok segítik az állatokat - de az embereket is - begyakorolni azokat a tanult dolgokat, amelyeket aznap sajátítottak el, sőt később segítenek ezeket jobban visszaadni. Megfigyelték, hogy amikor a madarak alszanak, agyuknak az a része, amely a hangadásban is szerepet játszik, erős aktivitásba kezd. Ez azt mutatja, hogy minél több madár alszik éjjel, annál valószínűbb, hogy a következő napon hangos csivitelés fog hallatszani. Persze, ha az illető szárnyas éppenséggel pulyka, bizonyos, hogy lidérces álmai lesznek - főleg karácsony tájékán... (Reuters)


Mindenütt jó, de legjobb a börtönben

Egy kaliforniai hölgy, aki Los Angelestől nem messze 100 km per órás sebességgel haladt a megengedett 70 km per óra helyett, gyorshajtás miatt állt bíróság előtt. Enyhítő ítéletet kért: inkább a börtönben karácsonyozna, minthogy 100 dollár büntetést fizessen. Kérését azzal indokolta, hogy a börtönben még ellátást is kap, egyébként pedig nincsen módjában a 100 dollárt kifizetni, mivel szociális segélyből él. Mint a Los Angeles Times-nak elmondta, ez volt életében az első alkalom, amikor betétlapot vettek el tőle, s igazából ez fájt neki, nem is az ítélet. Nem tartotta magát bűnösnek, bár elismerte, hogy átlépte a megengedett sebességet. A bíró nem küldte a hölgyet börtönbe, ehelyett 20 órai közmunkára ítélte, amit a Meals on Wheels (Kerekeken gördülő ételek) jótékonysági szervezetnél kellett letöltenie - de nem sofőrként. (Reuters)