Vissza a tartalomjegyzékhez


Könnyű vacsora a víz alatti étteremben

Úgy tűnik, már nem elég a romantikus vacsorát a megszokott étteremben kettesben elfogyasztani. Az izraeli turistaparadicsomban, Eilatban a világon elsőként rövidesen megnyíló víz alatti étterem valószínűleg még azt is bámulatba ejti majd, aki azt hiszi, hogy már mindent látott életében.

A Vörös-tenger partjától hatvan méterre magasodik fel a hullámokból a Red-Star étterem futurisztikus tetőszerkezete. Aki nem akar azon nyomban a mélybe leereszkedni, az aperitifet elfogyaszthatja a tetőteraszon is, miközben élvezi az Akabai-öbölre nyíló pazar kilátást, vagy arany ékszert vásárol. A teraszról perzsaszőnyeggel borított csigalépcső vezet le a hatméteres mélységbe, egyenesen a víz alatti paradicsom világába.
Az étterem mennyezetén és falain elhelyezett hatalmas ablakokon át a kedves vendég megcsodálhatja a korallok, algák és halrajok színpompás világát. Közben úgy tűnik: maga a vendég ül akváriumban, és még etetik is. Miközben élvezettel fogyasztja az ínyenc halételt, a Japánban készült, 30 centiméter vastag üvegablakokon át nézheti, amint ugyanannak a halfajtának a „rokonai” rajokban úsznak el előtte.
„Éttermünknek ugyanolyan érzést kell keltenie a vendégben, mint amilyet egy búvár él át” - mondja Ofer Ben Israel, a 1 milliárd 512 millió forintnak megfelelő költséggel épült étterem tulajdonosa. Az asztalok, székek és lámpák lágy vonalúak. A pincérek a vendég óhaja szerint előételnek kaviárt vagy pezsgőben áztatott kagylót, főételnek sült homárt és más ínyencségeket szolgálnak fel. Egy vacsora - borral és desszerttel - fejenként
10 ezer 800 forintba kerül.
Ha vacsora közben a vendégek már minden témát kimerítettek, erre is van megoldás: az étterem közepén egy második világháborús finn búvárnaszádról leszerelt periszkópot helyeztek el, amellyel akár valamely jordániai szomszéd lakószobájába is belátni.
A tulajdonos szerint az étterem betonkolosszusa nem árt a környezetnek. Épp ellenkezőleg: ahol azelőtt fürdőzők és búvárok pusztították a korallokat, ott most algák telepítésével csalogatják vissza a halakat. Az étterem körüli víz alatti világot sötétedés után megvilágítják. Ennek érdekében mérnökök tucatjai hónapokon át törték a fejüket, milyen legyen a világítás, hogy az ne bolygassa meg a halak természetes életritmusát, de biztosítsa a vendégeknek a tökéletes kilátást. (MTI)