Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Ki a legjobb

Zinedine Zidane, a világbajnok francia válogatott és az olasz Juventus labdarúgója nyerte meg a hagyományosan megrendezett France Football Aranylabda-szavazást. A második helyen az idei vébé gólkirálya, a horvát Davor Suker, a harmadik helyen a címvédő Ronaldo végzett, őt az angol Michael Owen és a honfitárs Rivaldo követte a tekintélyes lap listája alapján.


Zinedine Zidane az Aranylabdával. Megérdemelte    Fotó: MTI

Zizou valóban nagyszerű évet zárt, ám ez az év sem telhetett el zökkenőmentesen számára. Az év első öt hónapját sikeresen teljesítette csapata, a Juventus: mind az olasz bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában a győzelem felé menetelt. Az olasz bajnokságot meg is nyerték, ám a Bajnokok Ligája fináléjában veszítettek a spanyol Real Madriddal szemben. Ez a vereség különösen rosszul eset Zizounak, hiszen 1996 és 97 után sorozatban harmadszor vesztett el nemzetközi kupadöntőt. Ekkor Zidane-t sokan örök vesztesnek tartották.
Nyáron aztán kapott még egy nagy lehetőséget a világbajnokságon: a nem túl esélyes, de házigazda francia válogatottban vezérszerepet szánt neki Aimé Jacquet edző. Ám a második mérkőzésen megkapott piros lap miatti két mérkőzésre szóló eltiltás után nem volt valószínű, hogy az algériai származású középpályásnak ez a világverseny sok örömet okozhatna. Szerencséjére azonban a válogatott továbbmenetelt, ő is egy kicsit lenyugodott, és amikor visszatért, csapata már nagyon közel volt a világbajnoki címhez. Aztán a döntőben két nagyszerű fejesgólja mattolta a brazilokat, világbajnok lett, és hősként ünnepelte az egész ország.
A vébé utáni összesítés eredménye egy kicsit haloványabbra sikeredett, ám mivel fő riválisai, Ronaldo és Suker nála is gyengébben játszottak, Zidane fölényesen tudta megnyerni az év legjelentősebb díját, az Aranylabdát.
„Mindenért amit idén tett, megérdemelten nyerte el ezt a díjat” - gratulált a térdsérüléssel bajlódó Ronaldo.
Habár a voksoláson a francia nagy fölénnyel diadalmaskodott, a világ legnevesebb internetes oldalán, a Soccerneten végzett felmérés alapján a szurkolók 50,5 százaléka szerint nem Zidane Európa legjobb játékosa.