Vissza a tartalomjegyzékhez


Pártcsapat lesz-e a Fradi

Torgyán miniszter úr a Ferencváros háza táján hozzákezdett a rendcsináláshoz. Ténykedése eddigi ideje alatt a sportklub elnökségét lemondatták, a futballcsapat népszerű vezetőedzőjét, Nyilasi Tibort menesztették,eközben ismeretlen személyek a régi fradistákat, mint például Dalnokit, Rudast és Dékányt súlyos fenyegetésekkel, zsarolásokkal háttérbe kényszerítették. Az új társadalmi elnök a Fradi-berkeken belül soha el nem ismert, de nagy hazai futballszakembernek kikiáltott dr. Mezey Györggyel tárgyalt. De váratlanul egy horvát trénert Marijan Vlakot bízta meg a Ferencváros vezetőedzőjének. A horvát tréner az eddigi pályafutása során főleg kapusedző volt. Dolgozott a Dinamo Zagrebnél, majd Croatia Zagrebnél 97 nyarától 98 tavaszáig, azaz háromnegyed évig, ahonnan a klub elnökével való konfliktusa miatt távozott. Tavasztól novemberig az alacsonyabb osztályú kaproncai Slaven Belupo együttesnél edzősködött. A klub vezetői a vártnál gyengébb szereplés miatt nem tartottak igényt a munkájára. Egy ideig a horvát válogatott kapusedzője volt, de nem volt ott a francia vébén

Torgyán szerint a horvát tréner a világ élvonalához tartozik és garancia a gyökeres változásokra. Egyébként az edző nem nagyon ismeri a Ferencvárost, kommunikációs problémái lesznek, tolmáccsal érteti meg magát a játékosokkal. Alapfizetése állítólag nettóban 7500 márka és ehhez még járulnak az esetleges prémiumok mellett jutattások is.
A horvát vezető edző segítője a lelkes Simon Tibor lesz, akinek nem annyira játéktudásával, hanem kocsmárosi tevékenységével sikeredett, maga köré gyűjtött szurkolók előtt tekintélyt kivívnia. (Elsősorban a kettes szektor kemény magjában menő fej a csupaszív Simi.)
Senki nem vitatja, hogy a Fradi eddigi vezetőségét súlyos felelősség terheli a klub katasztrofális anyagi helyzete miatt. Változásokra már előbb is sor kerülhetett volna. Az eddigi bajok mellé azonban a kisgazda vezetés alá került Fradiban újabbak léptek.
A, Az eddigi változások a Fradit nem a professzionális sportegyesületté válás irányába viszik. Továbbra sincs átlátható jogi helyzete, alapszabálya az egyesületnek. Önálló anyagi forrásokkal nem rendelkezik: a hatalom és az adófizető polgárok támogatásától függ az egyesület. Torgyán és államtitkára, Szabadi úr vezetése alatt az igazi kérdés már csak az, hogy a Fradi a kormánynak, vagy csak a kisgazda- pártnak lesz-e futballcsapata. Orbán és Deutsch urak más egyesületek iránti elkötelezettsége miatt az utóbbinak, vagyis a legrosszabbnak van nagyobb esélye. Mindenesetre sokan nem gondoltunk arra, hogy a rendszerváltás utáni tizedik esztendőben a hatalom és a sport fúziója nyomasztóbb probléma lesz, mint a kádárizmus puha éveiben.
B, Nyilasi kipakolása elmaradt. Az ok: az edzőt megfélemlítették. Nyilatkozata szerint „karizomsztárok” látogatták meg egyik éjszaka a lakásán. Mondván, hogy a házát akarják megvásárolni. „Egyébként is az edző jól teszi, ha eltakarodik az országból” - szólt az ajánlat. Nyilasi azonban nem akarja eladni házát, mert Magyarországon kíván élni családjával, ezért befogta a száját. Más öreg fradisták, akiket nem lehet azzal vádolni, hogy valaha is a kommunizmus házikutyái lettek volna vagy paranoiában szenvednének - mint például Dálnoki Jenő, a hajdani kemény fiú - azt állítják, hogy elegük van az egészből: élni akarnak. Közéjük tartozik Rudas, Dékány és Jakabházi is, akik arról számolnak be, hogy zaklatják, megfélemlítik őket. E nyilatkozatok alapján feltételezhető, hogy bizonyos csoport (vagy csoportok) pszichikai terror alkalmazásával kívánják az új ügyvezetés számára a terepet megtisztítani, előkészíteni. E módszerek nem a demokráciát, hanem a fasizmust és a kommunizmust idézik fel emlékezetünkben.
C, Torgyán úr szereti a Fradit. Ezt senki sem kérdőjelezi meg. De lehet szeretni jól és rosszul is. A jövő dönti el, hogy a miniszter, hogyan szereti a Fradikát. Jól? Az ezzel kapcsolatos kételyek mindenesetre élnek, sőt megerősödtek, amikor is az elnök úr az egyik reggeli tévéműsorban azt állította, hogy a Fradi játékosanyaga jó, a gyenge szereplés oka a vezetőedző Nyilasi Tibor. A csapatot a jelenlegi katasztrofális helyzetbe pedig Varga Zoltán hozta. A magyar futballszakemberek könnyedén megcáfolták az elnök állításait. De ha igaza is lenne Torgyán úrnak, akkor is egy társadalmi elnöknek nem így kellene a bajok orvoslásához hozzákezdenie.
Azonban Torgyán úr egyik állítása sem felel meg a tényeknek, ez pedig azért nagy baj, mert a Fradi új vezetése nagy valószínűséggel ezt a hamis helyzetértékelést fogja magáévá tenni, ami számos rossz döntésnek és széthúzásnak lehet az okozója. Ami pedig a megújulás számára a meglévő esélyeket is fölszámolhatja.
A futballban a kitűnő tehetségű, nagy tudású játékosok, edzők és sportvezetők képesek minőségi változást eredményezni, és ezek hozzák a házhoz a pénzt is. Novák Dezső, Varga Zoltán és Nyilasi Tibor után csoda lenne, ha a Vlak-Simon összetételű team ezt el tudná érni. Bárcsak sikerülne nekik! Mindenestre Dr. Torgyán csodát ígér a fradistáknak. „Olyan lesz a Fradi, hogy maguknak még a lélegzete is eláll majd”- ígérte az elnök minapi sajtótájékoztatóján az újságíróknak. Reméljük, hogy nem a nagy Fradi-álom szertefoszlása okozza a lélegzetünk megállását.