Vissza a tartalomjegyzékhez

EPERJESI ILDIKÓ
Hadrendben az új óriásrakéták

„A huszonegyedik század orosz rakéta- és nukleáris védőpajzsának ma vetettük meg az alapjait” - fogalmazott Szergejev orosz védelmi miniszter, amikor vasárnap tíz Topol-M típusú egy robbanófejes, interkontinentális ballisztikus atomrakéta telepítését fejezték be a szaratovi területen, Moszkvától ezer kilométerre dél-keleti irányban. A Topol-M könnyű súlyú lövedék, amelyet járműről is be lehet indítani. Mozgékonysága növeli biztonságosságát a siló alapú töltetekkel szemben - állítják az oroszok, a telepítés körülményei mindazonáltal nem megnyugtatóak. Mindössze hat kilövési kísérletre futotta az orosz kormánynak, ráadásul az ötödik rakéta felrobbant félúton Kamcsatka felé. A szovjet időkben csak kísérletek tucatjai után lehetett rakétákat telepíteni - a Kremlnek azonban most szemmel láthatóan sietős.

Az orosz kormány „nemzeti prioritásként” kezeli a rakétaprogramot, hiszen ezzel is atomnagyhatalmi pozícióját igyekszik visszaállítani. Jurij Maszljukov első miniszterelnök-helyettes szerint 1999-ben újabb tíz töltetet gyártanak, míg 2000-re negyven Topolt telepítenek.
Az új fegyver a több robbanófejes, föld alapú rakétákat hivatott felváltani, amelyeket a Start II. szerződés betiltott. A duma által eddig még nem ratifikált megállapodás értelmében Oroszországnak le kellene szerelnie SS-18-as nehéz rakétáit és silókba telepített kilövőrendszereit. Az oroszok lépéselőnyre igyekeznek szert tenni még a leszerelés előtt.
A Topol rakéták üzembe helyezése akkor következett be, amikor Moszkva és a Nyugat kapcsolata megromlott: Oroszország ellenzi a NATO kelet-európai terjeszkedését, és nemkívánatosnak tartja az észak-atlanti beavatkozást Jugoszlávia területén.
Az orosz katonai vezetés is megosztott. Heves viták folynak arról, hogy ki irányítsa a nukleáris erőket.
Szergejev védelmi miniszter szerint egységes vezetésre lenne szükség, azonban ezt a javaslatot a vezérkar élesen bírálja, hiszen a miniszter éppen a jelenlegi katonai elitet akarja megkerülni egy önálló nukleáris irányító szervezet létrehozásával. Az ellenzők máris az egymás ellen forduló hagyományos és atomfegyverek rémképével fenyegetnek, amennyiben a két fegyvernem külön vezetés alá kerülne.
Alekszander Lebegy krasznojarszki kormányzó, nyugalmazott tábornok is sietett a Szergejev-terv ellen állást foglalni. „Nem kell bonyolítani azt, ami már úgyis túl van bonyolítva” - utalt az orosz hadseregben uralkodó állapotokra a politikus.
Ugyanakkor Borisz Jelcin orosz elnök hangsúlyozta: a fegyveres erők 1,2 millióra csökkentették idén létszámukat, tehát halad előre a reform. Az elnök egyik legmerészebb választási ígérete szerint az 1996-ban jórészt sorozott katonákból álló sereget 2000-re modern, hivatásos szervezetté alakítja. Az elmúlt két évben mintegy 600 ezer fővel építették le a hadsereg létszámát, nem elhanyagolható társadalmi feszültséget okozva ezzel.
A reformok sikerességét erősen megkérdőjelezi az Irakra mért amerikai-angol légicsapás, amely Moszkvát teljesen készületlenül érte, hiszen sem a GRU, a katonai felderítés, sem az SZVR, a külföldi kémszolgálat nem jelezte az ország vezetőinek az Irak elleni csapás előkészületeit.