Vissza a tartalomjegyzékhez


Inflációt követő áremelkedések

A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium közleménye szerint január 1-től a vasúti személyszállítás 15, a távolsági autóbusz-közlekedés átlagosan 13, a postai szolgáltatások 10,5, a közcélú távbeszélő szolgáltatások díjai átlagosan 10,5, az állami tulajdonú közüzemű vízmű díjai átlagosan 15 százalékkal lesznek drágábbak. Az említett áremelkedések átlagosan két százalékkal magasabbak, mint a jövőre tervezett 10-11 százalékos infláció.
A Matáv január elsejétől 1512,50 forintra emeli a lakossági telefonfővonalak díját, és a díj nem tartalmazza az eddigi húsz impulzusra számított díjkedvezményt. A helyi beszélgetések tarifája 17 százalékkal emelkedik. Változás még, hogy a csúcsidőszak beolvad a nappali időszakba, azaz reggel 8 órától este 18 óráig azonos lesz a tarifa. A telefontársaság az impulzus alapú díjszámolásról áttér az idő alapú számításra. Ez azt jelenti, hogy a rövidebb beszélgetéseknél csökken, a hosszabbaknál pedig nő a beszélgetés díja. A belföldi távolsági beszélgetések árai átlagosan 2,2 százalékkal csökkennek januártól, a nemzetközi hívásokért is átlagosan 1,2 százalékkal kell kevesebbet fizetni jövőre.
A vasúti személyszállításnál legalacsonyabb mértékben a 70 kilométerre érvényes díj növekszik: 14,6 százalékkal, amely áfa nélkül 424 forint lesz, szemben az idei 370 forinttal. A legnagyobb emelkedés a 15-20 kilométeres utakra vonatkozik, amelyeknél a növekedés 16,7 százalékos lesz. A távolsági autóbusz-közlekedésnél a legkisebb növekedés 12,1 százalékos lesz, a legmagasabb 14,5 százalék, ami egy 200 kilométeres útra vonatkozik.
A postai szolgáltatások esetében a helyi szabványlevél után fizetendő díj áfa nélkül 23 forintról 27 forintra, a távolsági szabványlevél díja 30-ról 32 forintra, a helyi levelezőlap díja 20-ról 24 forintra, a távolsági levelezőlapé 24-ről 27 forintra, az „ajánlott“ szolgáltatás díja 65-ről 79 forintra fog emelkedni. Változatlan marad az expressz szolgáltatás, illetve a saját kézhez szóló kézbesítés hatósági díja.
Az állami tulajdonú közüzemű víz- és csatornaművek szolgáltatási díjainak átlagos 15 százalékos díjemelésében a minisztérium tájékoztatása szerint szerepet játszik a szolgáltatási mennyiség csökkenése, az eszközpótláshoz szükséges amortizáció díjának növekedése, és a minimális nyereség elérése iránti követelmény.