Vissza a tartalomjegyzékhez


Diplomás halevők


Halak. Hetekkel az evés előtt    Fotó: MTI

A felnőtt lakosság kétharmada egyre szívesebben fogyaszt halat az elmúlt tíz évben, állapította meg a GfK Piackutató Intézet felmérése 1997-ben. A halfogyasztás a magasan képzettek, illetve a középkorúak között a leggyakoribb. Ezt a kategóriát egészítik ki a magasabb jövedelemmel rendelkező személyek: a legmagasabb jövedelmi kategóriában csaknem kétszer olyan gyakran esznek halat, mint a legalacsonyabb jövedelműek körében. Csökkent a hal népszerűsége a kétezer lakosúnál kisebb településeken, míg az 50 ezernél népesebb városokban, valamint Budapesten jelentősen növekedett. Regionális térségre lebontva Dél-Dunántúlon szeretik a legjobban, az ország északi részén pedig a legkevésbé a halat.
Természetesen az egészséges táplálkozásra törekvők sokkal inkább hívei a halnak, mint akik azt szokták enni, amit éppen eléjük tesznek, vagy ami eszükbe jut. A halfogyasztás gyakoriságában a legkevésbé az tükröződött egyébként, hogy a válaszadók tudtak-e főzni vagy sem.


A halfogyasztás heti átlagos gyakorisága életkor szerint (válaszadók százalékában).       

  1989 1997
15-29   0,38   0,61
30-39   0,43   0,55
40-49   0,43   0,59
50-59   0,43   0,490
60 felett   0,29   0,40
országos átlag   0,39   0,52



A hal kedveltsége iskolai végzettség szerint (válaszadók százalékában).

   1989   1997
nyolc általános   58   55
szakmunkás v. érettségi   66   68
főiskola, egyetem   65   78
országos átlag   62   65