Vissza a tartalomjegyzékhez

ABONYI ORSOLYA
Álmom az álmom

Az alvászavar, a fáradékonyság - bátran állíthatjuk - lassan napjaink „természetes” létállapotává válik. A stresszoldó tabletták, a vitaminkészítmények csak nem akarják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, így az álmatlanságban szenvedők előbb-utóbb eljutnak addig a felismerésig, hogy a kevés alvásnak egyetlen ellenszere van: a sok alvás. Csakhogy sokan sajnálják erre az időt, hiszen minden napra rengeteg tennivaló jut, s így nehéz eldönteni, melyik legyen az a kitüntetett nap, amikor este tízkor kihúzzák a telefont, és minden teketória nélkül leteszik fejüket a párnára.

Kérdés azonban, hogy milyen párnára. Az alvászavarban szenvedőknél sokszor a nem megfelelő alvási körülmények is szerepet játszanak. Az alvás körülményeinél fontos irányelv a minőségre való törekedés. Nem mindegy, hogy életünk egynegyedét milyen kondíciók között töltjük. A párna ne legyen nagy, a fekhely pedig legyen kényelmes, inkább félkemény-kemény, mint süppedős. A „pihe-puha” ágy nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket: sokszor hátfájást, nyakfájást, rossz közérzetet, illetve súlyosabb esetekben alvászavart okozhat. Sokan talán nem is tudják, hogy rossz alvásukat a tollra, porra való allergia is okozhatja. Érdemes ennek is utánajárni, és ha szükséges, más, jobb minőségű, kevésbé irritáló ágyneműt választani. Ma már széles választék áll rendelkezésre a különféle szintetikus, gyapjú, illetve ezek elegyéből álló, allergiát nem okozó változatokból. Sokszor a nem megfelelő hőmérsékleten kell változtatni: az ideális „hőfok” nem több 20-22 Celsiusnál. Ami pedig mindenki óhaja alvás közben: a csend. Az életkor előrehaladásával egyre igényesebb az ember ilyen téren, míg gyermekként édesdeden szunyókált a legnagyobb ricsaj kellős közepén, addig felnőttként már a villamos zaja is zavarja, pláne ha az álmában csenget egy picit…
Természetesen vannak kivételek is: az ember metrózás közben bőven lát kivételeket, amik természetesen csak erősítik a szabályt. Se szeri se száma az állomásokon, kocsmák tövében békésen pihenő polgártársaknak, akik dacára zajnak, fénynek, kemény fekhelynek látszólag zavartalanul alszanak. Ez azonban további kérdéseket vet fel: használjunk-e alvást segítő adalékokat, gyógyszereket, netán alkoholt? Sokan esküsznek ugyan a kis kupicányi „szíverősítőre” lefekvés előtt, vagy a maguk holtbiztos Seduxenére, de ez hosszú távon nem túlságosan kifizetődő. Dr. Balázs János pszichiáter szerint az altatókat legjobb mellőzni, hiszen függőségbe vihetik az embert, ami sokszor még áldatlanabb állapot, mint a nem-alvás.
A ma emberének azonban leginkább egy dolog zavarja meg álmát, mely az összes eddig felsorolt okot messze meghaladja. A legtöbb alvási nehézség manapság a hajszoltság és a stressz számlájára írható. A rohanó életmód mellé társuló lelki problémák okozzák a nappal letargikus, éjszaka éber állapotot, és viszont: az alvás hiánya sok felesleges nyűg okozója is. Az ördögi kör a rossz reggeli ébredéssel kezdődik, és a napközbeni hajtással folytatódik. Aztán jön egy köztes „méla” állapot a televízió képernyője előtt - információgyűjtés címén -, majd a szemek elnehezedése utáni érthetetlen felélénkülés, mely rosszabb esetben hajnalig is eltart, és végül egy újabb kellemetlen felkelésbe torkollik. Ha az alvászavar ilyen eredetű, akkor bizony életmódváltásra van szükség. Nyilván ez sok emberben felmerül, de teljes, mindent átfogó változást nem mindenki engedhet meg magának magának. Vannak azonban ilyen körülmények mellett is kivitelezhető módszerek, melyek kis ráfordítással is megvalósíthatók.
Egy felnőtt embernek átlagosan napi 6-8 óra pihenésre van szüksége, melynek teljes hiánya legfeljebb egy-két hétig bírható. Ha valaki munkája, ügyes-bajos dolgai miatt nem teheti meg, hogy hétköznap ennyit aludjon, próbálja meg hétvégén bepótolni az elmaradt órákat. Ha ideje engedi, napközben is próbáljon meg ledőlni ebéd után. Ez a fajta ciklusosság is segít az állandó kimerültségen, hiszen a szervezet legalább egyszer-kétszer kipiheni a hét során felhalmozott mínuszokat, és regenerálódik. Alvás közben a bőr is kisimul, az arc bőre ekkor méregtelenedik, így sokszor egy jó alvás többet ér bármilyen csodaszernél.
Az állandó rohanás felveti a rendszertelen étkezés problémáját is, amely szintén kiküszöbölendő tényező. A szakemberek nem győznek eleget beszélni először is a reggeli fontosságáról, majd a napközbeni minél rendezettebb és rendszeresebb étkezésről. Az egész napos étlen-szomjan szaladgálás utáni késő esti töltött káposzta eredménye sokszor háborús veszély, Balaton-parti cápatámadás, illetve ehhez hasonló éjszakai élmények átélése a könnyű álom helyett… Ennek megelőzése érdekében kerülni kell a nehéz, zsíros vacsorákat, érdemesebb inkább könnyebb ételeket, salátákat fogyasztani, a tartalmasabb ételeket pedig ebédidőre hagyni. Jó, ha a lefekvés és az esti táplálkozás között legalább 1-2 óra eltelik.
Az alvás minőségén még annak időzítése is tud javítani: az éjfél előtti alvás sokkal pihentetőbb, mint az éjfél utáni. Így ha az ember egy kis időt lenyes a késő esti elfoglaltságaiból, és 10-11 órakor álomra hajtja fejét, sokkal pihentebben ébred másnap, mintha hajnali fekvés után délig heverészne.