Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Jegyzőkeringő

A jól értesültek már akkor tudták, hogy bizonyos személyek távoznak a posztjukról, amikor még nem is volt biztos a helyhatósági választások eredménye. Az élet azóta bebizonyította: a „kisvárosi hírszolgálat” kitűnően működik. Szekszárdon önként mondott le hivataláról Farkas László, Tolna megye főjegyzője, valamint Palkó László, a megyei jogú város jegyzője.

A megyei közgyűlés rendkívüli ülésen tárgyalta Farkas László önkéntes távozását. A kért anyagiakat gondolkodás nélkül megszavazták. A felmentést megszavazó közgyűlésen a jegyző az utolsó szó jogán a fiatal és energikus, 30 éves fideszes elnök, Koltai Tamás figyelmébe ajánlotta a megyeháza kitűnő szakembergárdáját. Ez az egyetlen mondat azonnal elárulta: Farkas László nem szívesen távozott posztjáról, ahol életének jelentős részét töltötte.
Koltai Tamás egy sajtóbeszélgetésen egyszerűen csak annyit mondott: három nap alatt kiderült, hogy a megyei közgyűlés elnöke és a főjegyző nincs azonos hullámhosszon. A végeredmény: dr. Farkas László kezdeményezésére, közös megegyezéssel, a főjegyző megválik hivatalától.
Szekszárd város jegyzőjének távozása már sokkal furcsább. Az utolsó közgyűlésen, ahol Palkó László a program szerint többször is előadóként szerepelt volna, nem jelent meg. Ekkor Csáki Béla, az MSZP frakciójának tagja megkérdezte, hogy hol a jegyző. A válasz kissé furára sikeredett, de megtudható volt belőle, hogy távozott posztjáról. A közgyűlésen azonban nem folytattak az ügyben további diskurzust, mivel az ülést egyenesben közvetítette a helyi televízió. Az ellenzéket azzal szerelték le, hogy a jegyző-ügy majd zárt ülésen kerül sorra.
Balás András, a polgári frakció vezetője azt mondja, hogy ők nem akarták elbocsátani a jegyzőt, mivel mindent megadtak neki, amit kért. Egyszerűen arról van szó, hogy a jegyzőt kérték: tegyen rendet a hivatalban. Ezt ő félreértette. Azt gondolta, hogy bizonyos személyeket el kell távolítania a hivatalból. Ezt nem tette meg. Inkább három nap múlva kérte, hogy közös megegyezéssel távozhasson. Balás András, aki egyben a jogi és ügyrendi bizottság elnöke is, elmondta, hogy a helyi lapban Palkó László azt nyilatkozta, sajnálja a dolgot, de sok igazi barátot kellett otthagynia. Ez is azt bizonyítja, hogy a városházán nem volt kellő fegyelem, brancsszellem uralkodott - mondja dr. Balás András.