Vissza a tartalomjegyzékhez

FLOSSMANN GYÖRGY, SZOBOTA ZOLTÁN
Tinédzser drognepperek

„Ha egy közepes diszkóba öt-hatszáz ember megy be, akkor ez jóindulatú becslések szerint is mintegy 400 kábítószer-fogyasztót feltételez. Ha azt számoljuk, hogy ezek közül mindenki csak egy szem Extasyt vesz be, az azt jelenti, hogy egy diszkóban egy este minimum egymillió forint értékű drog fogy. Visszafogott számítások szerint ez Magyarországon egy év alatt, fogyasztói áron számolva, hozzávetőlegesen 40 milliárdot hoz a konyhára” - mondta el a Heteknek Hollósi György, az ORFK kábítószeres bűnözés elleni osztályának vezetője.

Az amfetaminok mellett a másik legelterjedtebb anyag a marihuána. E kettő egyharmad-egyharmad arányban osztozik a piacon, a maradék egyharmad túlnyomó részét a heroin teszi ki. Hollósi kifejtette: ez százezres nagyságrendű hétvégi fogyasztót jelent. A drogkereskedelemhez kapcsolódó bűncselekményeknek két nagy csoportja van. A beszerzési bűnözést azért hajtják végre, hogy a drog megvételéhez szükséges pénzhez hozzájussanak. Ezek általában lopás, autófeltörés, rablás és csalás. A heroint fogyasztókra jellemzők a kisebb anyagi értékű, de nagy rendszerességgel elkövetett bűncselekmények. Az amfetamin-fogyasztók egy rétege, például brókerek, bankárok saját forrásból finanszírozzák adagjukat. Sokkal jelentősebb azonban az a réteg, akik szüleik pénzét lopják el, vagy ritkábban, de nagyobb bűncselekményeket követnek el. Végül gyakran kapcsolódik a kábítószerhez a prostitúció és ennek minden fajtája.
A kínálati bűnözésre a tételek milliós nagyságrendje és az ebből származó bandaközi bosszúhadjáratok jellemzők. Ha valaki a rábízott 2 kilogramm kábítószerből kivesz 100 grammot, akkor hirtelen 300 ezer forintja lesz. Ha lebukik, az egymás közötti igazságszolgáltatások áldozatává válik. A leszámolások mögött gyakran a piacok megszerzése áll. Kiemelt területek a diszkók. Sok esetben a biztonsági őrök és a személyzet engedi be a dílert százalékért, akire ennek fejében vigyáznak is, más esetekben éppen a személyzet árulja a kábítószert - tudtuk meg az ismert rendőrségi szakembertől, aki hozzátette: gyakoriak a diszkók előtti „piacszerzési” verekedések, amikor a biztonsági emberek és a konkurens bandák csapnak össze.
Budapesten a gépkocsifeltörések felét drogosok követik el. A rendőrség feladata a kínálati piac szűkítése. Egyrészt, hogy kevesebb kábítószer jusson be a határokon, másrészt, hogy minél több forgalmazásszervező tőkés drogkeresztapa kerüljön ki a forgalomból. A nyomozati csoportok hálózatokat próbálnak felderíteni titkos módszerekkel úgy, hogy ebből a megfigyelés alatt álló csoport semmit ne érzékeljen. A dílerek elfogása két célból hasznos: egyrészt információval szolgálhatnak csoportjukról, másrészt letartóztatásuk javítja a közbiztonságot.
Dr. Csendes László, a bűnmegelőzési osztály helyettes vezetője szerint a büntetőeljárások megduplázódása, a drogambulanciák és a kórházak jelentései egyre sürgetőbbé teszik a beavatkozást. Korábban szervezett háttérrel rendelkező csoportok dolgoztak, ma viszont már kissrácok alakítanak ki hálózatokat. Mivel nagy a drogkérdés publikációja, a kezdők is könnyen fel tudnak készülni. A drogfüggővé vált tinédzser a szerek drágasága miatt rákényszerül, hogy beálljon az árusító körbe, így már nem csak áldozat, hanem díler is lesz belőle. A felvilágosító munka szinte nulla és a családok nem érzik át a kialakulóban lévő katasztrófa súlyát. Sokszor előfordul például, hogy az eltűnt gyereküket kereső szülők csak a legalapvetőbb adatokat tudják megadni a rendőrségnek - tette hozzá Csendes László.