Vissza a tartalomjegyzékhez

MAGYARY FERENC
Újévi ajándék: adórendőrség

Simicska Lajos embereiből fog összeállni az APEH keretein belül megalakuló Bűnügyi Igazgatóság, amely a jövő év elején jön létre a kormány előterjesztése alap- ján meghozott országgyűlési döntés nyomán. Az év utolsó parlamenti ülésén elfogadott törvény ugyanis biztosítja a jogot az APEH elnökének a bűnügyi igazgató és a nyomozók kinevezésére és felmentésére.

A parlamenti vitában „adórendőrségnek” is nevezett Bűnügyi Igazgatóság az APEH-en belül fog működni, mint az adóhivatal nyomozó hatósága. A törvény olyan hatáskörökkel látja el az adóhivatalt, amivel eddig nem rendelkezett: bűnmegelőzési, bűnüldözési, valamint nyomozói hatáskörrel, a rendőrségtől elkülönítve. Ez azt jelenti, hogy adóügyekben csak az APEH említett igazgatósága nyomoz, nem pedig a rendőrség, ami azzal jár, hogy a nyomozást a szigorú feltételeknek eleget tevő, szolgálati viszonyban álló rendőrök helyett köztisztviselők fogják végezni.
A létrejövő igazgatóság már a vezetője kinevezése által is az APEH elnökétől fog függni. Ugyanis a nyomozó hatóság vezetőjét, sőt a hatóság alá tartozó területi hivatalvezetőket is az APEH elnöke nevezi ki. A jövendő adónyomozók igazoltathatnak, ellenőrizhetik a szállításokat, megállíthatnak járműveket, gyanús személyeket feltartóztathatnak és előállíthatnak. Tettleges ellenszegülés megtörésére „vegyi vagy elektromos sokkoló eszközt” használhatnak. A hivatal végezhet titkos információgyűjtést, lehallgatást, titkos megfigyelést, továbbá fedővállalkozást is létrehozhat. Adatokat vehet át a személyi adat-, lakcím-, gépjármű- és gépjárművezetői, határforgalmi, cég-, egyéni vállalkozói, társadalombiztosítási, államigazgatási és bűnüldözési nyilvántartásokból.
A javaslat kritikusai szerint ezzel egy olyan szervezet jön létre, amely a rendőrség és a titkosszolgálatok sok jogosítványával rendelkezik anélkül, hogy az ezen szervezeteket terhelő kötelezettségeket teljesítené.