Vissza a tartalomjegyzékhez

PETRŐCZ KATALIN
Egészségedre

Az a tiéd, amit megeszel - a régi mondás soha nem tűnt találóbbnak, mint a legújabb táplálkozással kapcsolatos felfedezések fényében. „Előttünk a jövő - fogalmaz még ennél is sarkítottabban dr. Mitchell Gaynor, a New York-i Strang Rákmegelőző Központ onkológusa - és a jövő az ételben van.” Más szóval minél többet sikerül megtudni a természetben megtalálható ételalapanyagok kémiai öszszetételéről, azaz a zöldség-, gyümölcs-, fűszer-, hús- és tejtermékfélékről, annál bizakodóbbá válnak a tudósok: úgy tűnik, segítségükkel fel lehet venni a harcot egészségünk megőrzése, sőt akár helyreállítása érdekében is.

A rák elleni küzdelemben új korszakot nyitott dr. Bob Arnot-nak a Newsweek egyik novemberi számában tárgyalt nemrég megjelent diétáskönyve. „Nem ígérhetjük, hogy a rák diétával megelőzhetővé válik. Bizonyos dolgokat azonban nem árt szem előtt tartani” - szögezi le. Amerikában, ahol mind tudományos szinten, mind anyagilag igen sokat áldoznak a rákkutatásra, a kutatások beindulása, vagyis a 70-es évek óta nem csökkent jelentősen a rákbetegek száma. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a kontinens-országban többszöröse a daganatos megbetegedések számaránya, mint például Thaiföldön vagy Sri Lankán: a mellrákban elhalálozó nők aránya például 100 ezerből harminc-negyven, míg az előbb említett országokban ez a szám kettő és öt között mozog.
A tudományos megfigyelések során kiderült, hogy az étkezési szokások jelentősen befolyásolják a daganatok kialakulását: a helytelen táplálkozás a rákos megbetegedések mintegy egyharmad részéért tehető felelőssé - vagyis ebből a szempontból éppolyan káros, mint a dohányzás… Gyermekkorunk intéseit tehát érdemes újra fontolóra venni: amikor azért rágták a fülünket, hogy együk meg a gyümölcsöt, zöldséget, főzeléket, nem jártak messze az igazságtól: a legveszélyeztetettebbnek azok az országok számítanak, ahol a legkevesebb friss gyümölcs és zöldség kerül naponta az asztalra. Amerika esetében ezt talán éppen a fejlettség akadályozza: a bőség zavarában leginkább a kényelemszeretet vezet az étkezési szokások kialakításánál. A magyar lakosságnak azonban éppenséggel javára válhat az egyre bővülő hazai kínálat: gazdagíthatjuk étrendünket például brokkolival, különféle halakkal, olívaolajjal, avocadóval, amelyek mind jó hatással vannak szervezetünkre - a már ismert fokhagyma és zöldtea jótékony hatásáról nem is beszélve. „Az emberek átlag napi egy kilónyi ételt tömnek magukba” - állítja egy amerikai kutató, tehát nem fölösleges változatosságról szólni. Csak kimondottan kockázatot kedvelő emberek tarthatnak ki a gyorséttermi táplálkozás mellett, bízva abban, hogy nem árt meg.
A diéta koncepciójának újszerűsége annak felismerésében rejlik, hogy mivel a daganatok nem egyik napról a másikra alakulnak ki, megfelelő összetételű táplálkozás egyrészt alkalmas a kialakulás meggátolására - szól tehát egészséges embereknek -, bizonyos ételek pedig a kialakulás fázisát szakítják meg. Hogy csak egy példát ragadjunk ki: vannak olyan növényi ételek - szója, rozmaring, kurkuma, sárgarépa, szőlő - amelyeknek egy Cox-2 nevű összetevője képes leállítani újabb véredények növekedését. Márpedig egy tumor semmire sem megy artériák nélkül. És hogy a legegyszerűbb példáknál maradjunk: tüdőrák ellen cigaretta helyett rágcsáljunk inkább sárgarépát; a prosztatarák kockázatát jelentősen csökkenti a főtt paradicsom, illetve paradicsomszósz fogyasztása (spagettikedvelők előnyben!); a mellrák elkerüléséhez emeljünk a szója-adagunkon, a vastagbélrák ellenszerei pedig a magas kalcium- és rosttartalmú tápanyagok. Bár a kutatások eredményeinek végleges tesztjeire még akár egy emberöltőt is várhatunk, dr. Gabriel Feldman, az Amerikai Ráktársaság igazgatója bizakodó: „Ha az emberek csak az eddig megismert tényeket alkalmaznák, máris csökkenne a daganatos megbetegedések száma. Ilyen egyszerű a dolog.”