Vissza a tartalomjegyzékhez

SZOBOTA ZSUZSA
NOB vesztegetési botrány

Kínai olimpiai szakértők szerint Peking azért veszthette el a jogot a 2000-es olimpiai játékok megrendezését illetően, mert a helyszín kijelölési folyamata során igazságtalanul bántak velük. A BBC bangkogi sporttudósítója szerint Kína minden bizonnyal azt gondolja, hogy az olimpia megrendezéséért folytatott versenyben azért maradt alul, mert korrupció áldozata lett.


Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Nehéz a dolga     Fotó: MTI

Véleménye szerint a kínai delegáció állításai csak tovább gerjesztik az olimpiai színhelyek kijelölése körüli vitát, minthogy egyes jelentések arról szólnak, hogy a Bizottság megvesztegethető.
Marc Hodler, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legrégebben szolgálatban álló tagja robbantotta ki a vitát azt állítván, hogy a Bizottság némely tagját az olimpiai színhelyek kiválasztása során megvásárolták.
Hodler, a 2002-es Salt Lake Cityben rendezendő olimpiai játékokat hozta fel például. A Salt Lake City-beli olimpiai szervezők megerősítették, hogy létrehoztak egy 400 ezer dolláros alapítványt 13 magánszemély megsegítésére, akik közül hatan állnak rokoni kapcsolatban NOB-tagokkal. Hodler nem Salt Lake Cityt hibáztatja, mert szerinte ők csak áldozatok. Azokat a hivatalnokokat tartja felelősnek, akik úgy gondolják, hogy a bizottság, illetve annak egyes tagjai megvásárolhatók. Hodler még azt is állítja, hogy három másik város: Nagano (Japán), Sydney (Ausztrália) és Atlanta (USA) is részesülhetett a szavazatok megvásárlásából. A városi rendezők azonban hajthatatlanul tagadnak.
Sydney elutasítja a várost ért vádakat: nincs szó semmilyen vesztegetésről. Az Olimpiai Bizottság döntése folytán kerül a 2000-es olimpia Ausztráliában megrendezésre. Különben is, a sportlétesítményekben a munkák javában folynak, a város készül az eseményre. Két évvel a sportesemény előtt az Olimpiai Bizottság, ha akarná, sem tudná már áthelyezni az olimpia színhelyét - állítja a CNN.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára Sydney szimpatikusabb volt, mint Peking. A bizottság weblapja egy szavazásra invitál bennünket, ahol saját magunk is szembesülhetünk a döntés nehézségeivel. Képzeljük magunkat a NOB egyik tagjának. Tudnunk kell, hogy a NOB egy nem kormányzati, nomprofit szervezet, amelynek elsődleges célja az olimpiák rendszeres megrendezésének biztosítása. Tagjai olyan országok, amelyeknek van saját nemzeti olimpiai bizottságuk. Az egyes tagok a saját országukban képviselik a NOB-ot.
A bizottság tagjaként most az a feladatunk, hogy szavazzunk a 2004-es XXVIII. Olimpiai Játékok helyszínét illetően. Peking az egyik jelentkező.
Noha Kína a világ népességének egynegyedével rendelkezik, még sohasem tartott olimpiai játékokat. Némi problémát jelent azonban, hogy - mint ismeretes - Kína széles körben megsérti az emberi jogokat.
Egyfelől felmerül a kérdés, hogy egy ilyen ország lehet-e házigazdája olyan eseménynek, amely a békét és a harmóniát hivatott hirdetni. Ez a rendezvény hírnevet és elismertséget garantál a megrendező számára. Jogos-e, hogy egy emberi jogokat tiszteletben nem tartó ország megkapja ezeket? Másfelől azonban tudnunk kell, hogy az olimpia megrendezése esélyt adna Pekingnek, hogy bizonyítson, hogy jobb útra térjen, hogy jó kapcsolatai alakuljanak ki a külfölddel. Mi hogy döntöttünk volna?