Vissza a tartalomjegyzékhez

BURIK GÉZA
Újabb írógyilkosság Teheránban

Egy száműzetésben élő iráni író azt állítja, hogy Iránban kézről kézre jár azoknak az értelmiségieknek a névsora, akiket el akarnak tenni láb alól. Faradzs Szárkuhi az eddig meggyilkolt öt értelmiségi halálát és másik három eltűnését a teheráni vezetés gyengeségének jeleként értelmezi. Az egyik iráni újság jelentése szerint az utóbbi hetekben történt politikai gyilkosságok hátterében azok a fundamentalista iszlám iráni körök állnak, melyek Khatami iráni elnök hatalmának gyengülését akarják ezekkel az akciókkal elérni.

Újabb ellenzékit találtak holtan a héten Iránban, miután az elmúlt hetekben három ellenzéki írót és két politikai aktivistát gyilkoltak meg ismeretlen tettesek. Khatami elnök utasította a rendőrséget a nyomozásra, és az első gyanúsítottakat már le is tartóztatták. Ennek ellenére, mivel vádemelés eddig senki ellen nem történt, Iránban sokakban felmerül a gyanú, hogy a gyilkosok a legmagasabb körök támogatását élvezik. Eközben Irán világi írói között egyre nő a félelem, sokan elköltöznek otthonról, és rejtekhelyekre húzódnak. Firuz Guran írót naponta rokonai szállítják munkahelyére. „Valahányszor lépéseket hallok a lépcsőházból, a halál rémképe villan fel előttem” - nyilatkozta az író egy hírügynökségnek.
A Zan nevű napilap egyetlen csoportot sem tett név szerint felelőssé az emberrablásokért és gyilkosságokért, de bizonyos aktivistákat azzal vádolt, hogy alá akarják ásni az iráni társadalom biztonságérzetét, mivel a nyitott társadalom nem elfogadható számukra.
Keményvonalas vallási vezetők Irán határain túl keresik a gyilkosságok elkövetőit. A legfőbb vallási vezető, Ali Khomeini ajatollah hétfőn arra utalt, hogy az Egyesült Államoknak része lehet a gyilkosságsorozatban. Véleménye szerint az amerikai hírszerzés a bizonytalanságérzet keltésével próbálja hátráltatni Irán iszlám rendszerének fejlődését. Az elmúlt napokban megsokasodtak a támadások Mohamed Khatami iráni elnök ellen, aki a múlt hétfőn egyetemi hallgatókból álló sokaság előtt védelmébe vette a szociális és politikai reformokat. Elemzők szerint az utóbbi hetekben történtek a konzervatív tábor megerősödését jelzik.