Vissza a tartalomjegyzékhez

BUSA VIOLA
Tovább szakad a Balkán

Az Irak elleni támadás árnyékában újra feszültté vált a balkáni helyzet is: az egyre élesebben jelentkező montenegrói függetlenségi törekvések mellett a héten az októberi megállapodás óta a legsúlyosabb fegyveres incidensekre került sor. Jugoszlávia és Albánia határán jugoszláv határőrök közel öt órás tűzpárbajt folytattak a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyenruháját viselő fegyveresekkel, akik megpróbálták átlépni a határt. A harc során több mint 30 albán életét vesztette. Még aznap este - feltehetőleg boszszúból - egy álarcos fegyveres berontott a nyugat koszovói szerb Pec városka Panda nevű kávézójába és automata fegyverből leadott lövéssorozattal megölt hat szerb vendéget. Az áldozatok életkora 15 és 25 év között volt.

A továbbra is pattanásig feszült helyzetben Christopher Hill, az Egyesült Államok koszovói közvetítője és Richard Holbrooke, amerikai megbízott felhívta Slobodan Milosevics jugoszláv államfő és a koszovói albán közösség vezetőinek a figyelmét: ne játsszanak tovább dinamittal. Az incidensek nem járultak hozzá az amúgy is megrekedt rendezési folyamat előmozdításához, sőt a szakértők szerint a helyzet kezd rosszabbra fordulni, s attól tartanak az ilyen jellegű öldöklés sorozatos bosszúhadjáratokhoz vezethet.
A koszovói krízis nem az egyetlen kényes kérdés a belgrádi szerb vezetés számára. A jugoszláv föderációból fennmaradó Szerbia és Montenegró frigye is könnyen felbomolhat, ha utóbbi beadja a válókeresetet. Márpedig Montenegró a jelek szerint nem bizonyul „hűséges” szövetségestársnak Szerbia számára, hiszen miközben Milosevics belső politikai ellenzéke felmorzsolásán fáradozik, Montenegró támogatja a szerb ellenzéki politikusokat. Bár a parányi, mindössze 650 ezer főnyi lakosságú Montenegró a 9,8 milliós Szerbiával szemben szinte esélytelennek tűnhet, Milo Djukanics, Montenegró elnöke mégis a nyílt ellenszegülés politikáját választotta. A szövetségi adókat nem utalják át Belgrádba, s a kicsi hegyvidékes köztársaság - élénk nemzetközi támogatást élvezve - immár saját külkereskedelmi kapcsolatok kiépítésén fáradozik. Ám Djukanics úgy döntött, még ennél is tovább lép, s újabb fricskát eszelt ki riválisa ellen: a sanyarú bánásmódban részesített belgrádi ellenzéki média számára menedéket kíván nyújtani. Míg Milosevics büntetéseket, bírságokat szab ki az őt magát bíráló médiatársaságokra, addig Montenegróban lehetőséget biztosítanak a cégek újbóli bejegyzésére és a belgrádi intézkedések alóli mentesülésre. A montenegrói fiatalokat pedig arra buzdítják, hogy vonják ki magukat a katonai szolgálat alól.
Montenegró, amelyet a szomszédos Szerbia még 1918-ban annektált, méretei ellenére nagyon fontos stratégiai szerepet tölt be Szerbia számára: egyedüli kijutást biztosít a tengerre. Ezért aztán Milosevics államfő sem engedheti meg magának, hogy elveszítse a kis köztársaságot, hiszen ez gyakorlatilag országa szárazföldi elszigetelését jelentené. A Djukanics által választott taktika sok kockázattal jár, tekintve, hogy a jugoszláv hadsereg nagyrészt szerb kontroll alatt áll. Bár Djukanics egyelőre tagadja, hogy független Montenegrót kíván létrehozni, törekvései mégis egyfajta elkeseredett hatalmi harchoz vezethetnek, amelyre Milosevics - a szigorúbb kontroll kiépítése érdekében - a belbiztonsági szolgálat és a hadsereg átszervezésével készül. A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy bármilyen elszakadási kísérlet olyan fegyveres konfliktushoz vezetne, amely egy újabb - beláthatatlan következményekkel járó - jugoszláviai polgárháború kirobbanását idézné elő.


Milosevics, a „megtestesült probléma”

A nyilvánosság előtt ritkán mutatkozó Szlobodan Milosevics jugoszláv államfőt a héten egy amerikai újságírónak sikerült mikrofonvégre kapni. A riportot két tekintélyes lap, a Newsweek és a Washington Post is közölte. Az időnként éles szópárbajokat tartalmazó interjú során Milosevics kategorikusan tagadta, hogy felelős lenne a boszniai vérontásokért, s hangsúlyozta, szerinte szerbek, horvátok, muzulmánok egyaránt részt vettek az öldöklésben. A riporter azon felvetésére, hogy az USA-ban Milosevicset az évszázad legszörnyűbb tetteivel vádolják, és neve a legbrutálisabb háborús cselekményekkel kapcsolatban hangzik el, az államfő azt válaszolta, ez „csak a nagyon gyenge jugoszláv PR tevékenységnek” köszönhető. Milosevics szűkszavú válaszaiban kijelentette, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék által követelt három katonatisztet, akiket egy 1991-ben végrehajtott kegyetlen tömegmészárlással vádolnak, bizonyítékok hiányában nem hajlandó kiadni. A nemzetközi megfigyelők biztonságával kapcsolatban kijelentette, Belgrád képes garantálni testi épségüket, ám ha a csoport kimentésére hivatott NATO alakulat valamilyen oknál fogva belépne országa területére, azt agreszsziónak minősítené, amelyre fegyveres választ fog adni. Koszovóval kapcsolatban még azt is megjegyezte, Koszovó mindig is Szerbia része volt és az is marad, az albánok pedig nem követelhetnek több jogot, mint bármely más etnikum.
Arra a kérdésre, hogy mit szól a washingtoni külügyi szóvivő megjegyzésére, miszerint ő nem a balkáni probléma okozója, hanem ő maga a probléma, Milosevics azt felelte: „Feladatom: népem és országom érdekeinek védelme. Ha ez valakinek nem tetszik, vegye tudomásul: én büszke vagyok a szerepemre.”