Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Netanjahu nem segített Clintonnak

„Törvényes jogok a palesztinoknak, biztonság Izraelnek” - ezzel az idézettel összegezhető Bill Clinton amerikai elnök közel-keleti ingadiplomáciájának üzenete. Az elnök igyekezett gesztusokat tenni mindkét oldal felé, ám az egyenlő partnerség elvét eltérően fogadták Gázában és Jeruzsálemben. A német Die Welt című hetilap értékelése szerint Clintont „a hagyományosan jó barátnak számító Izraelben soha nem látott hűvösséggel fogadták - a barátság ellenére - míg a palesztinok a wye-plantationi egyezmény patrónusának fölöttébb meleg fogadtatást biztosítottak.” Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy amennyiben a parlament nem támogatja a békefolyamattal kapcsolatos politikáját, és a ciszjordániai csapatkivonások elhalasztását, előrehozott választások kiírását fogja kezdeményezni.


Jasszer Arafat a Korán egy díszpéldányával ajándékozza meg az amerikai elnököt

A háromnapos program egyetlen kézzelfogható eredménye a palesztin alapokmány módosítása volt Gázában, a Palesztin Nemzeti Tanács ünnepélyes ülésén. Arafat a találkozón negyven percen át ismertette a békefolyamat „palesztin variációját”, többször is kitért a bebörtönzöttek sorsára, úgy emlegetve őket, hogy ők vitték előre a béke ügyét. Az arab nyelvű beszéd új eleme volt, hogy Arafat elismerte annak szükségességét, hogy a palesztinok békében éljenek Izraellel. Majd kijelentette, hogy a palesztin államnak meg kell alakulnia Jeruzsálem fővárossal. A beszéd legvégén felkérte a jelenlévőket, hogy a palesztin alapokmány Izrael megsemmisítésére vonatkozó cikkelyeit eltörlő döntést támogatók álljanak fel, és emeljék fel a kezüket. Az ülésterem első felében felálltak a résztvevők. Egy kamera azonban hátulról pásztázta végig a széksorokat, mutatva, hogy a terem másik felének egy jelentős része ülve maradt.
Ezt követően Clinton emelkedett szólásra. Üdvözölte a testület döntését, majd kifejtette az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának alapelvét: „Törvényes jogok a palesztinoknak, biztonság Izraelnek.” Izraeli vélemények szerint az amerikai elnök hallgatólagosan tudomásul vette Arafat kijelentését az önálló államról Jeruzsálem fővárossal. Clinton beszéde végén csak annyit jegyzett meg, hogy az egyoldalú nyilatkozatoktól a palesztinoknak tartózkodniuk kell, és előbbre kell lépniük a terror elleni küzdelemben, az illegális fegyverek begyűjtésében és azok megsemmisítésében, a biztonsági együttműködésben.
Bár a közfelkiáltással meghozott döntés kétségtelenül jelentős gesztus volt, az alapokmány módosítása ügyében jogi szempontból nem sok érdemi történt. Nem került nyilvánosságra, hogy kik vettek részt a PNT kibővített ülésén, amelyen a szavazatképességet nem ellenőrizték, és a szavazatokat sem számlálták össze.
Clinton elnök beszéde végén elmondta: két megrendítő élménye volt a látogatás során. Izraelben találkozott azokkal a gyermekekkel, akik elvesztették szüleiket palesztin terrorcselekmények következtében. Gázában pedig olyan palesztin gyermekekkel, akiknek apjuk izraeli börtönben raboskodik. Clinton kijelentette, hogy mindent meg fog tenni, hogy ezeknek a gyermekeknek - izraelieknek és palesztinoknak egyaránt - visszaadja szeretteiket. Ez az összehasonlítás és a freudi elszólás visszatetszést váltott ki az izraeli politikusokban. Benjamin Netanjahu és Ariel Saron külügyminiszter egyaránt elutasította, mondván semmiféle összehasonlítás nem lehetséges az áldozat és a gyilkos gyermeke között, továbbá nem értik, vajon Clinton hogyan kívánja visszaadni az izraeli gyermekeknek a szeretteiket?
A látogatást nem csupán izraeli részről érte kritika. A közel-keleti rendezésben kulcsszerepet játszó Szíria az állami lapok vezércikkei szerint szintén elégedetlen a fejleményekkel. „A palesztin charta módosítása nem lesz hosszú életű, még akkor sem, ha Washington garantálja azt” - állítja a damaszkuszi Tishrin című napilap. „A palesztin nép többsége elutasítja ezeket a változtatásokat, amelyek a pusztulás magvait hordozzák, azáltal, hogy igazolják az igazságtalanságot, agressziót és megszállást.”


Clinton Rabin sírjánál Jeruzsálemben    Fotók: MTI

Még élesebben fogalmazott az iráni parlament, amelynek tagjai petíciójukban kijelentik: „Jasszer Arafat elárulta a palesztin ügyet, és a jogbitorló izraeli rezsimet kiszolgáló rendőr szintjére süllyedt.” A 270 fős parlament 152 tagja által aláírt nyilatkozat elítéli Clinton látogatását is, és felszólítja „a világ összes muzulmánját, hogy vegye ki részét a szent Kudsz (Jeruzsálem) megmentéséből” - idézi a dokumentumot az AFP hírügynökség. „Az üdvözülés egyetlen útja a megszállók elleni harc” - fűzték hozzá az iráni képviselők, akik azért is elítélték Arafatot, hogy a palesztin nemzeti chartából törölték a zsidó állam elleni fegyveres harcra vonatkozó pontokat.