Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mennyire beteg a pápa

A Newsweek című amerikai hetilap legújabb kiadása csípős írást jelentetett meg II. János Pál egészségi állapotáról, melyben úgy véli, hogy a katolikus egyházfő rövidesen már írásait sem lesz képes felolvasni. Az amerikai lap cikkére válaszul az egyik legtekintélyesebb olasz lap, az Il Messaggero szenvedélyes hangvételű cikkben állt ki a pápa védelmében.

II. János Pál januárban Mexikóba, majd ezt követően az Egyesült Államokba látogat. Ennek kapcsán az amerikai lap azt állítja: addigra a pápán olyan súlyos mértékben elhatalmasodik a Parkinson-kór, hogy a tüneteket nem lehet tovább elrejteni a nyilvánosság szeme elől. A cikk szerint a pápa meglehetősen súlyos állapotban van: járása bizonytalan és csoszogó, egykori erős hangja meggyengült, hangképzése zavaros. Az egyházfő orvosai úgy vélik: rövid időn belül arra is képtelen lesz, hogy végigállja az általa celebrált miséket. Manlio Giacanelli professzor megerősítette: II. János Pál valóban nem képes kontrollálni az arcizmait, és elveszítheti beszédképességét is. Hamarosan segítőire kell hagyatkoznia, ha fel akarja olvasni beszédeit. A lap megjegyzi: a pápa azonban még mindig elég erős ahhoz, hogy a szokásos heti audenciákat követően akár egy órán keresztül is szorongassa hívei kezét.
Az Il Messaggero című római lap otrombának minősítette, hogy egy hónappal a tengerentúli útja előtt a Newsweek tehetetlennek festi le a pápát az amerikaiak előtt. „Bármely tárgyilagos szemlélő megállapíthatja - írta a lap -, hogy a kor és a betegség nyilvánvaló határain belül a pápa a szokásos módon mutatja be a két-három órás szertartásokat, és majdhogynem változatlan tempóban tesz eleget nyilvános kötelezettségeinek.”
A pápa mindenképpen szeretné végigvezetni a Katolikus Egyháznak az ezredfordulós Szent Évre szervezett ünnepségeit, annyi azonban biztos, hogy naptárába csak 2001-ig ír be programokat. Ami azután következik „az már valaki más dolga lesz” - mondta nemrégiben segítőinek.