Vissza a tartalomjegyzékhez


Lebegy és Luzskov elnöki ambíciói

Két politikus látszik ma esélyesnek arra, hogy a betegeskedő orosz elnököt felváltsa a posztján, bár mindketten diplomatikusan csak annyit állítottak a Newsweek című amerikai hetilapnak adott interjújukban, hogy csak akkor jelöltetik magukat elnöknek, ha szükség lesz rájuk. Egyikük Jurij Luzskov moszkvai polgármester, aki a várost csillogó metropolisszá változtatta, a másik pedig Alekszandr Lebegy tábornok, az afgán háború hőse, Krasznojarszk kormányzója.

Luzskov Haza nevű új pártjával kapitalista utat - piacgazdaságot, szociális védőhálót, szabad és demokratikus választásokat - ígér, az eredményeket azonban szocialista elvek szerint akarja felhasználni. Luzskov szerint az Egyesült Államok irányítása alatt álló IMF rengeteg hibát ejt. Oroszországot segítségre váró kis országként kezeli, és nem veszi figyelembe az ország sajátosságait. A privatizáció és az infláció csökkentésének szorgalmazása hiba volt - állítja a moszkvai polgármester.
Lebegy szerint az amerikai befektetésekre lecsaptak az orosz tolvajok, akik a demokrácia égisze alatt ténykedtek. A reformok kudarcáért pedig Amerikát okolja a közvélemény. Az oroszok többsége meg van győződve arról, hogy mivel az USA nem tudta megnyerni a hidegháborút, gazdasági aknamunkával rabolta ki Oroszországot. Az oroszok a befektetések jó részét felélték, és nem teremtettek új munkahelyeket. A Nyugat így megtarthatta a munkahelyeit és a profitot is - mondja a kormányzó.
Lebegy aláhúzta, hogy a fegyveres testületekben történt elbocsátásoknak van történelmi analógiájuk: 1917-ben a februári és az októberi forradalmaknak a fő oka a katonák tömeges elbocsátása és ellátatlansága volt. A lumpenproletárok könnyen hajlanak a forradalomra, s akár fasiszta parancsoknak is engedelmeskednek - érvelt a kormányzó. (Eperjesi Ildikó)