Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

1,5-2 milliárd a cél

A külföldi tőke nagyon fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban, ezért a jövőben is évi 1,5-2 milliárd dollár tőkebeáramlásra számítunk - mondta Chikán Attila gazdasági miniszter, a Befektetői Tanács társelnöke. A 44 legnagyobb hazánkban megtelepedett vállalat képviselői felvetették, hogy Magyarországon túlságosan nagy a bürokrácia, bonyolultak az eljárások. A vállalatok kérték, hogy a gazdaság legyen áttekinthetőbb, s a kormányzat tegyen meg mindent a feketegazdaság visszaszorítására. (MTI)


Tízszázalékos infláció?

Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ez év decemberében az egy évre visszanyúló infláció akár 11 százalék alá is eshet. A jövő év utolsó hónapjában pedig a 9 százaléknál is alacsonyabb lehet a pénzromlás mértéke. Az elnök szerint 1999-ben 4 százaléknyi lesz a gazdasági növekedés Magyarországon, ennek azonban az is feltétele, hogy az Európai Unióban a GDP 2-2,5 százalékkal bővüljön. (MTI)


Energiaár-emelés januárban

Átlagosan 6,8 százalékkal drágul a villamosenergia január 1-én, ezen belül a lakossági villamosenergia átlagárak 9,1 százalékkal, a nem lakosságiak pedig 5,4 százalékkal emelkednek - közölte a Gazdasági Minisztérium. A kedvező piaci földgáz- és olajárak miatt a földgáz árát nem emelik január 1-étől, sőt az erőművek átal termelt hőenergia ára átlagosan 1,8 százalékkal csökkenthető. (MTI)


Drágul a BKV

Budapesten januártól maximum 14 százalékkal drágulhatnak a BKV tarifái, mivel a pénzügyminiszter nem járult hozzá nagyobb mértékű emeléshez - döntöttek a fővárosi közgyűlésen a városatyák. A városvezetés a pénzügyminiszter álláspontjának figyelembevételével tesz majd javaslatot arra, hogy jövő nyáron további 6 százalékos tarifaemelés legyen. (MTI)


GKI-elemzés

A GKI Gazdaságkutató Rt. elemzése szerint az idén a bruttó hazai termék (GDP) 5-5,5 százalékkal nő, miközben az év egészében a fogyasztói árszínvonal átlagos emelkedése 14,2 százalék lesz, a decemberi árindex pedig 10,5-11 százalék között várható. A külgazdasági egyensúly romlik, év végére a külkereskedelmi mérleg hiánya várhatóan eléri a 2,8 milliárd dollárt, míg a folyó fizetési mérleg 1,9 milliárd dolláros deficittel zárja 1998-at. A kutatók véleménye szerint a magyar gazdaság előrehaladási esélyei továbbra is jók, de a veszélyek erősödnek. (MTI)


Fejlesztés és áremelés

A Volánnál 15,9 százalékos áremelést indokolt volna a jövő évi kiadások alakulása, ehelyett januártól 15 százalékos jegyáremelés lesz. Jövőre a Volán-társaságoknak fizetniük kell az autópályadíjat az M3-ason, ami éves szinten 18-20 millió forint többletkiadást jelent. Emellett a Volán-vállalatok jövőre 340-350 autóbuszt vásárolnak, és folytatódik a régi járművek felújítása. A központi költségvetés 3,2 milliárd forintot irányoz elő új autóbuszok beszerzésére. (MTI)