Vissza a tartalomjegyzékhez

KELEMEN ZSOLT
Tokenkártyával az Interneten

1998 szeptemberében a Procent Befektetési Rt. elindította „Procent On-line” nevű szolgáltatását. A felhasználók - hasonlóan a banki szolgáltatások nélkülözhetetlen eszközéhez, a bankkártyához - egy úgynevezett tokenkártyával és a személyazonosítási eszközök egyéb formáival léphetnek be nyilvános adatátviteli hálózatokba (pl. Internet). Fordulópontot jelent, hogy a hazánkban eddig nem túl elfogadott kereskedelmi csatorna éppen a banki szférában, pontosabban a brókercégek körében nyer egyre nagyobb bizalmat.

A kialakított rendszer keretében nagybefektetők és a lakossági kisbefektetők is az Internet közbeiktatásával saját személyi számítógépükről intézhetik tőzsdei ügyleteiket. A „Procent On-line” tartalmazza a tőzsdéhez kapcsolódó legfontosabb információkat és szolgáltatásokat. A weboldalon az ügyfelek tőzsdei elemzések és trendek megtekintése során a folyamatosan frissített információkat kísérhetik figyelemmel, valamint, amennyiben rendelkeznek azonosító kulcscsal (tokenkártyával vagy azonosító lemezzel), számlanyitási, számlainformáció lekérdezési és tőzsdei megbízási tranzakciókat kezdeményezhetnek. A tranzakciók biztonságosságát a nyilvános adatátviteli hálózaton a brókercég és az ügyfél közötti titkosított kommunikáció, valamint a személyi azonosítást végző rendszer garantálja. A telefonkártya méretű tokenkártya a személyi számítógépe előtt ülő ügyfél kezében van, amelyen percenként változó számkód jelenik meg. A megjelenített jelszó természetesen csak a kártya kibocsátójának rendszerében ismert, aki a kód felismerése után már a túloldalon dolgozó személy kilétével is tisztában van. A brókercég belső rendszerét és az itt tárolt ügyfél-információkat úgynevezett „tűzfal” rendszer védi az Internet felől érkező illetéktelen hozzáférési próbálkozásokkal szemben. Egy ilyen módon felépített rendszer a bejelentkezők azonosítása után az ügyfél által végzett tranzakciók jegyzőkönyvét is folyamatosan vezeti.
Korunk számítástechnikai rendszerei és a rendszerekben használt eszközök fejlettsége lehetővé teszik a kontrollált adatáramlást és a hitelesített kommunikációt, a nyilvános adatátviteli hálózatok pedig a népesség 30-40 százaléka számára elérhetőek. Ezen tények, valamint a számítástechnikai eszközök használatának egyre nagyobb ütemű növekedése alapján egyértelműen látható, hogy a kétezres évek elejére a banki szolgáltatások szinte egésze, a kereskedelem jelentős része, valamint számos gazdasági folyamat az Interneten vagy más nyilvános hálózaton fog zajlani.