Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Szelektált gyógyszeráremelés

Nem fogadták el a gyógyszergyártók az egészségügyi miniszter javaslatát, miszerint jövőre csak 3 százalékkal emelkedhetnének a vényköteles gyógyszerek termelői árai. Sőt, Gógl Árpád szerint az új gyógyszertámogatási rendszert csak a jövő év második felében vezetnék be. A gyártók reménykednek a további tárgyalások sikereiben. Januártól azonban a nem vényköteles gyógyszerek fogyasztói ára várhatóan 5-20 százalék között emelkedik - azaz a gyártók ezeken a szereken „dolgozzák le” az alacsony áremelést. A bejelentésre vásárlási láz tört ki: a patikákban tömegek készülnek felvásárlással a januári áremelésre.

A tárgyalás résztvevői egyetértettek abban, hogy a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakításra szorul. Nem volt vita arról, hogy erősíteni kell a közgyógyellátási rendszert, a terhes anyák, a kisgyermekek és a nyugdíjasok gyógyszereit pedig fokozott ártámogatásban kell részesíteni - ismertette a miniszter.
Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének képviselője egyetért az új támogatási koncepció szükségességével, de szerinte ennek kidolgozása minden bizonnyal fél évnél hosszabb időt vesz igénybe. Ezért a szövetség azt javasolja, hogy az átalakított támogatási rendszer csak 2000-től lépjen életbe, a jövő évi gyógyszerárakról pedig haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalást, és az emelt árakat február elsejétől vezessék be.