Vissza a tartalomjegyzékhez

HEGEDŰS KATALIN
Formatervezés

Még pár nap, és itt a karácsony. Az előrelátóbbak már mindenki számára kitaláltak, megvettek minden ajándékot, és most újabb kérdés merül fel. Mibe, hogyan csomagolják? Míg egyeseknek ez a feladat teher és nyűg, másoknak öröm, mert ebben is az alkotás örömét találják meg.

Hányszor hangzik fel üzletekben, fizetéskor a kérdés: csomagoljam? Válaszunkra már tekerik, hajtogatják is selyempapírba a kiválasztott édességet, italt, mert hát vendégségbe vinni „csak úgy” nem lehet. Ettől a néhány rutinos mozdulattól a tucatáruból ajándék lesz.
Az anyagok, a formák, a hajtogatás módja, a színek, az a pár sor a kísérőkártyán mind-mind „beszélnek”. Mi emberek szeretjük az egyedit, azt, ami csak Nekünk és csak Tőle van. A csomagolás személyessé tesz, odafigyelést, tiszteletet fejez ki.
Csomagolóanyag szinte bármi lehet a legkülönbözőbb textileken, fóliákon keresztül a zsákvászonig, dobozokig. Hogy mit használunk fel, az függ az ajándéknak szánt tárgytól, rendelkezésre álló anyagoktól és a megajándékozandó személytől is. Legfontosabb itt is az ötletesség, és a színek, anyagok, kötözők és kiegészítők ügyes összeválogatása. A családokban általában ez a feladat az asszonyok, hölgyek reszortja. Bátran merjünk a régi, megszokott formák helyett valami újat, egyedit kitalálni! Ma már a sok ízléstelen mellett egyre több a szép csomagolópapír az üzletekben, választhatunk a tekercsben kapható arany- vagy különféle színes fóliák, krepp-papírok közül is.
Karácsonykor sem kötelező a csillogás, a fenyőfaminta és az ehhez kapcsolódó motívumok, válogathatunk sokféle természetbarát papírból is. Ehhez jól illenek a különféle színes vagy nyersszínű lenszalagok, raffiaszál, díszítésnek szárazvirág, termések, bogyók, vagy köthetünk rá készen kapható kis szalma- vagy fafigurát is.
Átlátszó celofánba szépformájú üveget, virágot, édességet érdemes csomagolni. Nem feltétlenül szükséges, hogy a csomagolás takarjon, néha elég, ha csak kiegészíti a tárgy eredeti formáját, színét. Sokszor egy-egy szép könyvet, ízléses dobozban, csomagolásban kapható dolgot elég átkötni egy szép szalaggal, díszíteni fenyőággal, csinos masnival.
A csomagolás igazi ajándék, ha szép textíliát használunk hozzá, kellő méretre kiszabva, a széleit körbeszegve, amit később szép kendőként vagy terítőként használhat tulajdonosa. Ha textilszalaggal fogjuk össze, ragasztószalagra sem lesz szükség. Varrhatunk maradék szép textilből zsákocskát is, amit a szájánál szépen öszszehúzva megkötünk és dekorálunk: díszíthetjük kisebb tűzéssel, vagy ezüst, illetve arany lakkfilccel mintákat is rajzolhatunk rá. Az ilyen személyes csomagolás biztosan nem fog a többi csomagolóanyaggal együtt a szemétbe kerülni!
Az is elfordulhat, hogy maga a csomagolás az ajándék: például egy szép parafa vagy díszes fémdoboz, fonott kosárka. Tehetünk bele bonbont, saját készítésű süteményt, szaloncukrot, gyümölcsöt, de virágot, fényképet is.
Nem kell mindig ragaszkodnunk a tárgyak eredeti formájához sem. Például egy pamut garbót összehajtva, majd hengerré göngyölve becsomagolhatunk úgy, mint egy álló üveget, de úgy is, mintha egy nagy szaloncukor volna, és kétoldalt az összefogott résznél szalaggal díszíthetjük. Ha egy nagyobb, szép formájú kiürült üveget vagy átlátszó műanyag tégelyt megszabadítunk a felesleges címkétől, alkalmas lehet arra is, hogy ajándéknak szánt színes selyemszállal töltsük meg. Szabálytalan gyűrődéseivel az üvegen keresztül érdekes, szép látványt fog adni. Ezután elegendő átlátszó celofánba csomagolni, amit díszíthetünk fenyőággal vagy szaloncukorral.
Ékszer csomagolásához bármilyen, kellő nagyságú papírdobozka elegáns ajándékdobozzá válhat egy kis öntapadós fólia segítségével. Az ügyesebbek megfestik temperával, lefújhatják színtelen akrillakkal: gyönyörű karácsonyi díszdobozokat lehet így alkotni. Ha több ajándékot is adunk valakinek, szebb lesz, ha mindegyiket egyfajta, vagy hasonló árnyalatú és színű csomagolóanyaggal látjuk el. Díszíthetjük a csomagot rátűzött karácsonyi figurákkal vagy csokorral, aranyra vagy színesre lefújt termésekkel, csipkével, üvegekkel és a már említett szaloncukorral, masnival, szárazvirággal is.
Jókívánságainkat szép formára kivágott színes papírra vagy kartonra is ráírhatjuk. Nagyon jól mutat, ha ehhez arany, illetve ezüst színű filcet használunk. Egyszínű csomagolóanyagra saját kedvünk szerint mintákat is rajzolhatunk (így biztos, hogy egyedi lesz), vagy magára a csomagolópapírra írhatjuk vele a jókívánságainkat.
És végül, akik nem szeretnek csomagolni, vagy nincs idejük, azok számára is létezik szép, mutatós megoldás. Nekik találták ki a kereskedelemben kapható dekoratív füles papírzacskókat, díszdobozokat, gyorsmasnikat. Az így összeválogatott színek, anyagok, egy-két kedves sorral az ajándékkísérőn mind odafigyelésünk, szeretetünk és tiszteletünk jelei lehetnek az ajándékozáskor.