Vissza a tartalomjegyzékhez

MAGYARY FERENC
Folytatja munkáját az 56-os Intézet

A szakma értékeli az 56-os Intézet munkáját. Ezt mutatja az is, hogy már támogatási ajánlatok is érkeztek az intézet részére - mondta Rainer M. János, az intézmény megbízott igazgatója azon a rendezvényen, amelyen bemutatták évkönyvüket. Közölte, hogy az intézet nem szűnik meg, és mindent megtesznek azért, hogy az eredményes működéshez szükséges forrásokat megteremtsék.

Mint ahogy arról korábban már írtunk, a kormánykoalíció megvonta a pénzügyi támogatást a neves intézettől. Némely kormánypárti politikus azzal érvelt, hogy az intézet pártkötődésű. Egyes jobboldali 56-os szervezetek szerint pedig a kutatók reformkommunista szemszögből dolgozták fel a forradalmat.
Az évkönyvet bemutató rendezvényen részt vett Göncz Árpád is, aki elmondta, hogy a történelem egyetlen kutatójára sem szabad előre megformált világszemléletet rákényszeríteni. Úgy látta, hogy az 56-os Intézet kiadványaiban a témát illetően teljességre törekszik. Kende Péter, az intézetet működtető közalapítvány elnöke úgy vélte: az intézményt szakmai megítélés nélkül, pusztán szimpátia alapján „szorítják sarokba”. Szerinte az, ami történt, a tudomány szabadságát veszélyezteti.
Az évkönyvet bemutató Litván György történész elmondta: a kiadvány Sztálin és Európa viszonyát, valamint Magyarország és a Kreml kapcsolatát vizsgálja. A kötetben számos tanulmány mellett dokumentumokat és előadásszövegeket is közzétettek.