Vissza a tartalomjegyzékhez

SOMORJAI LÁSZLÓ
Média a polgármesterek vonzásában

Nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is folyik a helyi média átalakítása. Székesfehérvárott már az előző ciklus idején, Debrecenben, Pakson, Sátoraljaújhelyen viszont csak az idei kormányváltás után indultak el a helycserék. Hajdú Károly, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott: sokhelyütt már előre megfenyegették a városi tévéseket, hogy „új korszak” jön.

Debrecenben a város fideszes többségű Önkormányzati Testülete Széles Tamást nevezte ki a Városi Televízió új elnökének. A másik pályázó, Hajdú István, egyben az intézmény előző igazgatója, aki a szakmai alkalmatlanság miatt leköszönő Nagy Zoltánt váltotta fel 1997-ben, mindössze egy évet kapott a bizonyításra. Ez idő alatt az intézmény kifizette a televízió 20 milliós adósságát, és még 16 millió forintos tartalékot is felhalmozott. Vezetése alatt a reklámbevételek növekedése mellett a műsorkínálat is kiszélesedett nyolc, teljesen új magazinnal. A most megválasztott új vezető, Széles Tamás fiatal kora ellenére sem ismeretlen a városban, hiszen a mostani polgármester, Kósa Lajos választási kampányának sajtóreferense volt, és 1994-ben is kampánymenedzserként segítette őt a Parlamentbe.
Koós Attila, a TelePaks Városi Televízió létrehozója 10 év sikeres szakmai munka után önként mondott le posztjáról. Bár mandátuma eredetileg 2000. május 31-ig szól, mégis ez év december 31-i határidővel megválik az ügyvezető-főszerkesztői széktől. Kérdésünkre a főszerkesztő a távozás okát a bizalom hiányára vezette vissza, és elmondta, hogy a város polgármesterével történt beszélgetése után közösen jutottak az említett döntésre. Úgy gondolja, a város vezetőinek joguk van arra, hogy saját arcképükre formált médiával álljanak az emberek elé.
Rónai Ferencet, a Zemplén Közszolgálati Televízió vezetőjét idén július 13-án, egyik napról a másikra, hat hónappal a nyugdíjaztatása előtt, minden munkajogi szabály felrúgásával menesztették. A szóbeli felmondás után több mint egy hónappal írásban is megkapta a határozatot, anyagi elszámoltatása azonban csak novemberben történt meg. Mivel a volt igazgató itt is munkajogi perben áll egykori munkáltatójával, az ítélet kihirdetése előtt az ügyről az újságnak nem kívánt nyilatkozni.
Hajdú Károly, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke a Heteknek elmondta, hogy a városi televíziók működése rendkívüli mértékben függ a helyi politikától, illetve a helyi önkormányzatoktól, hiszen egy 100 ezres lélekszámú város nem tud önmagában egy helyi televíziót fönntartani. Ehhez a helyi önkormányzatok támogatására is szükség van, viszont az önkormányzat a támogatást politikai szempontok szerint közvetíti. Egyik napról a másikra nem lehet ugyan százakat leváltani, de a jövőben nagyon is elképzelhető, hogy a pozícióváltás mint tendencia fokozatosan, valamilyen sorrendben fog érvényesülni.