Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Az ellenzék visszavág

A kormánypártok és az ellenzék kölcsönösen egymást okolja a NATO-csatlakozáshoz kapcsolódó, a kormány mozgásterét bővítő alkotmánymódosítás elmaradásáért. Az ellenzék szerint a kormány egész pályás letámadási stílusával „eljátszotta” a bizalmat ilyen jogosítványok birtoklására. A kormánypártok viszont felelőtlenséggel vádolják az MSZP és az SZDSZ képviselőit.

Az Országgyűlés kedden név szerint szavazott a NATO-csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítási javaslathoz benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványokról. A MIÉP nemmel szavazott, az MSZP tartózkodott, az SZDSZ képviselői pedig nem voltak jelen a szavazásnál.
Peter Tufo, az Egyesült Államok budapesti nagykövete - aki jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik - írásos nyilatkozatában kifejtette: a magyar parlamentnek aktívan folytatnia kell a vitát az Alkotmány ama módosításáról, amely rendkívül fontos Magyarország NATO-val való együttműködési képességének megteremtéséhez.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott interjújában kijelentette: van néhány olyan nemzeti ügy, amelynél párthovatartozástól függetlenül csak azt szabadna mérlegelni, hogy az adott döntés az ország érdekét szolgálja-e vagy sem. Jobb lenne egyfajta szerencsétlen esetnek elkönyvelni és mihamarabb elfelejteni a történteket. Egyébiránt a miniszterelnök szerint az MSZP és az SZDSZ még nem barátkozott meg kormányzati pozíciója elvesztésének tényével. A kormánynak türelmesen meg kell várnia, hogy az előző ciklus kormánypártjai beleszokjanak ellenzéki helyzetükbe - tette hozzá.
„Az MSZP megszavazta, illetve megszavazza mindazokat a törvényeket és törvénymódosításokat, amelyek valóban szükségesek az ország NATO-csatlakozásához, amelyet nemzeti ügynek tekint. Ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a kormány ne korlátozza a parlament és főleg az ellenzék ellenőrző szerepét és jogosítványait” - mondta Kovács László, a szocialista párt elnöke.
Magyar Bálint szabaddemokrata pártelnök szerint két kiút kínálkozik a NATO csapatmozgásokkal összefüggő alkotmánymódosítási zsákutcából: a kormány vagy visszatér az ellenzéki jogok tiszteletének európai gyakorlatához, vagy a honvédelmi törvény módosítását kell oly módon átfogalmazni, hogy ne kerüljön ellentmondásba az alaptörvénnyel.
„A báránybőr alól kibújt a farkas, amikor az MSZP nem szavazta meg az alkotmánymódosítást, amely lehetővé tette volna, hogy a kormány operatívan döntsön a NATO-tagsággal kapcsolatos csapatmozgásokról. Kovács László külügyminiszterként együtt feküdt és kelt a NATO-val, de most pártja bebizonyította, hogy nem akarják a szövetséghez való csatlakozást” - jelentette ki Lányi Zsolt, az FKGP alelnöke. A kisgazda politikus „sunyinak” nevezte az SZDSZ országgyűlési képviselőinek magatartását, akik „nem merték vállalni az ország nyilvánossága előtt elutasító szavazatukat”. Az ellenzéki pártok úgy tudják helyrehozni téves magatartásukat, ha lehetővé teszik, hogy a parlament még az idén módosítsa az alkotmányt - közölte Lányi Zsolt.