Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Dollárokat dézsmáló orosz egerek

Egy orosz asszony 30 ezer dollárját rágcsálták meg egerek. A pénzt az asszony házának pincéjében egy üvegkorsóba rejtette, mint ahogy sok más honfitársa teszi - mert nemigen bízik a bankokban -, ám az egerek átrágták magukat a korsó fedelén, majd pedig alaposan belakmároztak az amerikai valutából. A jekatyerinburgi asszony a sérült bankjegyeket megpróbálta becserélni egy közeli bankban, de ez volt az első eset, hogy egérrágta összeggel találkoztak, s a pénzintézet csak azok helyett adhatott másikat, amelyeknek megvolt még legalább a fele. Így, összesen 6 ezer dollárjába került az asszonynak az egerek vacsorája. Oroszországban becslések szerint 30-60 milliárd dollárt tartalékol a lakosság otthon a „dunnacihában” a bankrendszer megbízhatatlansága miatt. (AP)


Bangkok legbecsületesebb utasa

Egy thaiföldi építőmérnök figyelmetlenségből nem kevesebb, mint 139 ezer dollárt hagyott egy taxiban. Mikor észrevette, hogy elvesztette a pénzt, kétségbeesésében azon gondolkozott, hogy öngyilkos lesz, szerencséjére azonban egy talpig becsületes úriember szállt be utána a taxiba. A férfi éppen összeköttetésben állt a helyi rádióállomással, amikor a taxiban észrevette a pénzt egy kék sportszatyorban. A bajbajutott mérnök pedig éppen hallgatta a rádiót, amikor a közlemény elhangzott az előkerült pénzről. Nagy kő esett le a szívéről, amikor a pénzt - ami egyébként munkások bére volt - személyesen adta a kezébe a becsületes megtaláló. A mérnök jutalmat ajánlott fel neki, de nem fogadta el, azt mondta jótékonyságból tette. (Reuters)


IKEA - ágynak estek...

Még a hűvös norvégokat is forrófejű tülekedőkké tudja változtatni egy bolti akció: több száz fős tömeg valóságos ostromot intézett egy új IKEA áruház ellen, hogy ezer koronás ajándékutalványra tehessen szert. Az akció keretében az első száz vásárlónak csaknem 30 ezer magyar forintnak megfelelő összegű utalványt ígért az áruház, és több tucatnyian a hideg ellenére már a nyitás előtti éjszakát a bejárat előtt töltötték. Másnap azután tűkön állva várták, hogy Oslo polgármestere befejezze „nyitóbeszédét”, s a tömeg mindent elsöpörve özönlött az áruházba. Bár csak néhányan sebesültek meg, és ők is csupán könnyebben, szemtanúk „drámainak” értékelték a „piaci versenyt”. (MTI)


Robot futball Szingapúrban

Bár az igazi focirajongók a játékosokat nem tudták felcserélni Diego Maradonára vagy Zinedine Zidane-re, mindenesetre szokatlan focimeccs részvevői lehettek nemrégiben azok a szingapúriak, akik kilencven percig egy árva emberi élőlényt sem láthattak a pályán, mivel robotokból álló csapatok mérték össze erejüket. Dr. Hiroaki Kitano a mérkőzés szervezője elmondta, céljuk az, hogy ötven éven belül ember nagyságú robotjátékosokat készítsenek, amelyek a világkupa-győztes labdarúgók színvonalán játszanának. (CNN)