Vissza a tartalomjegyzékhez


Jó a nagyi a konyhában

Mire elég türelmünk lesz ahhoz, hogy nagyszüleinktől tanuljunk, többnyire már késő. De van még egy esély „A nagymama háza” elnevezésű New York-i főzőtanfolyamon, amelyen igazi nagymamák tanítanak! Hagyományos receptjeiket ismertetik, jó tanácsokat adnak a házimunkához - s közben az ifjúságukról mesélnek.
A tanfolyam ötlete Susan Baldassanótól származik, aki maga is a főzés művészetének oktatója. Az ihletet a saját nagymamájával való beszélgetés adta. „Susan olyan nagyikat talál, akik tiszteletben tartják a hagyományokat, természetes alapanyagokat használnak, és úgy tudnak főzni, ahogy az nemzedékekkel ezelőtt volt szokás - lelkendezik egyik hallgatója. - És az ételek ízletesebbek, ha tiszteletben tartják a hagyományokat.“
Ráadásul kiderült, hogy nem egy idős hölgy remek előadókészséggel rendelkezik. Egyikük, aki hosszú kötényében, kontyba kötött hajával, az orrán félig lecsúszott szemüvegével a klasszikus nagymama-típust testesíti meg, éppen egy kislánykorában ellesett receptet ismertet mintegy fél tucat hallgatójával. “Missouriban, az Ozark hegységben tanultam, még a nagymamámtól” - magyarázza mosolyogva.
A fesztelen légkörű tanfolyam résztvevői havonta jönnek össze, rendszerint a soros nagymama valamelyik családtagjának lakásán. A tandíj 75-100 dollár körül mozog, a nagymamák pedig 100 dollárt is kaphatnak. Mivel a receptek nem túl precízen szállnak nemzedékről nemzedékre, a hagyományos elkészítési módok megtanítása időnként nem is olyan egyszerű. “Nálunk soha nem receptből főztek, senkinek nem volt még mérőpohara sem. Úgy sütöttek-főztek, hogy egy teáskanálnyit ebből, egy marékkal abból, egy csipetnyit meg amabból” - magyarázza az egyik nagyi. Egy Szíriából származó nagymama úgy tanította meg egy étel elkészítését, hogy kis üvegpohárral mérte a hozzávalókat, és senki nem tudta, mennyi volt a pohárban. Hol máshol lehetne elsajátítani a szíriai savanyú cseresznyés húsgombóc vagy a mexikói palacsinta elkészítését? A tandíj nem is olyan sok, sőt még nagyanyai szeretetet is lehet mellé kapni. Talán Magyarországon is akadnának vállalkozó szellemű nagyik? (MTI)