Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JULIANNA
Az angolszászok konyhája

A táplálkozási szokások a nemzeti és társadalmi hagyományok alapján alakulnak ki. A hagyományos konyhaművészet világszerte egyre inkább háttérbe szorul, a félkész, illetve fagyasztott termékek megjelenésével a háziasszonyoknak egyre kevesebb időt kell a konyhában eltölteni. Ezzel egy időben feléledt a változatosság utáni vágy, ami széles kapukat nyit az étkezésben. A magyar háztartások is egyre nyitottabbá váltak az utóbbi évtizedben, az élelmiszerválaszték bővülése pedig lehetővé teszi, hogy a konyha világában is nemzetközi utazásokat tegyünk.

A térképen Nagy-Britannia kis pont. Ha Angliáról hallunk, a piros, emeletes londoni buszok, a királynő, skarlátvörös - medvefejes - gárdisták, az ellenirányú közlekedés és a piknik, a puding, az ötórai tea, a pubok, a gesztenyével töltött karácsonyi pulyka, valamint a hagyományok tisztelete jut eszünkbe.
De mi is jellemzi az angol konyhát?
Angol konyháról a XII. századtól kezdve beszélhetünk, ami az elkövetkező évszázadokban a gyarmatbirodalomban is szétterjedt. Az angolszászok világszerte nagy marhahúsfogyasztó nemzet hírében állnak, ami túltesz bárányhús-fogyasztásukon, de ma már a szárnyasok is egyre népszerűbbé válnak az asztalukon. A szigetország fekvéséből adódóan a halászat mindig jelentőségteljes szerepet játszott az étkezésben. Angliából indult el világhódító útjára a fish and chips (rántott hal sült szalmakruplival). A legeldugottabb angol településen is találunk a magyar lacikonyhát helyettesítő Fish & Chips shopokat.
Az angol konyha híres az alapanyagok iránti igényességéről. Egyszerű, nem túlfűszerezett ételeiket sok friss zöldséggel fogyasztják, így az kalóriaszegényebb, vitamindúsabb, viszont nem annyira változatos. Tipikus ételük a mindenféle (édes-sós) változatban készülő pie. A magyar étkezési szokásokkal ellentétben az angoloknál sem a hétköznapi, sem az ünnepi étkezésben nem szerepel leves. Legfeljebb csészéből, és csak nagy hidegekben, télen isznak egy egyszerű levest. A húsételeket mindig valamilyen párolt, vagy sós vízben főzött zöldségkörettel tálalják, savanyúságot nem adnak melléjük, viszont barna mártással öntik le. Étlapjukon ismeretlen a rántással-habarással készült főzelék. A komplett étkezés elmaradhatatlan tartozéka a „puding”. Ezalatt nem az Európában megszokott pudingot értjük, hanem mindenféle édességet, mint például az egyik tradicionális angol pudingot, a rizs pudingot.
A hagyományos angol reggeli sült szalonnából, lágy tojásból, sült virsliből áll, amit sült paradicsom és sült gomba egészít ki. Száz éve angolszász területről indult el világhódító útjára a kukoricapehely, amit egészséges volta miatt ma már az angol családok többsége választ reggelire. Ezt egészíti ki a pirítós narancsból vagy citromból készült lekvárral, azaz marmalade-dal. Egy angol számára a felvágott, a sajt a kontinentális reggeli fogalmába tartozik. Munkaidőben csak szendvicseket kapnak be, a mindig népszerű sok-sok zöldséggel. Kivétel csak a vasárnapi ebéd, ilyenkor a tradicionális Sunday-roast kerül terítékre: egészben sütött hús, 2-3 féle zöldségkörettel és sült krumplival, továbbá Yorkshire-puddinggal (palacsintatésztából készül, s muffin sütőformában sütik ki, majd barna szósszal öntik le). Ötkor üt a tea órája, amit többnyire süteménnyel fogyasztanak. Mindemellett szinte egész nap teáznak, átlagosan másfél-két liter tea elfogy személyenként, tejjel hígítva. A család este 6 és 8 között az asztal körül ülve fogyasztja el a főtt vacsorát, s lefekvés előtt még elnassol egy-egy zacskó burgonyaszirmot, vagy teáznak még egyet.


Shepherd's Pie

Hozzávalók 6 személy részére:
2 evőkanál olaj, 2 hagyma apróra vágva, 750 g sovány darált hús, 2 sárgarépa karikákra vágva, 1 leveskocka, 1 kg burgonya, 25-50 g vaj, kevés tej

Egy nagy serpenyőben olajon megpároljuk a hagymát, s belekeverjük a darált húst, a sárgarépát és a leveskockát. Fél órát hagyjuk párolódni alacsony hőfokon. Ezalatt elkészítjük a krumplipürét. A darálthúskeveréket egy hőálló tálba tesszük, majd a tetejére ráöntjük a krumplipürét. Előmelegített sütőben körülbelül húsz percig sütjük.