Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Vidéki csapatok előretörése

Lezárult a magyar Professzionális Labdarúgó Liga őszi szezonja. Habár a válogatott nemzetközi szereplése némi optimizmusra adhat okot, ez a felemelkedés nem érintette a bajnokság színvonalát, amely az idén sem volt jobb, mint tavaly. Sőt egy kicsit talán még silányabb is.

Szembetűnő a vidéki csapatok előretörése, míg a tradicionális budapesti csapatok, az MTK kivételével, szakmai és anyagi válságban vannak.
Ezek közül a Ferencváros és az Újpest rendkívül beleszürkült az amúgy sem színpompás mezőnybe. A zöld-fehér klub idén ünnepelné századik évfordulóját. Ám, ha az a folyamat, amely a huszonhatszoros bajnokcsapatot jelenleg is jellemzi, tovább tart, az idei szereplés alighanem méltatlan lesz a nagynevű fővárosi csapathoz.
Az Újpest szurkolói azonban legnagyobb riválisuk hanyatlása ellenére sem járhatnak örömtáncot, hiszen kedvenc csapatuk hasonlóan komoly válságban van. Komoly változás várható a lilák háza táján is, hiszen a csapat vezetői több játékost nem tudnak vagy nem akarnak megtartani. Sebők Vilmos az angol Bristol Cityvel egyezkedik.
Négy vidéki városban azonban kisebb-nagyobb futball-láz tört ki. A Győr és a Diósgyőr látványos játékával, a Dunaferr profi és eredményes stílusával, a Zalaegerszeg pedig hosszú veretlenségi sorozatának köszönhetően tudott nagy szurkolói tábort maga mellé állítani. Az alsóházban több csapatnál is felemelkedés várható.
Ezek közül a patinás Videotonnak lehet a leginkább oka az optimizmusra, hiszen a klub rendbe hozta adósságát, és már jelentősebb átigazolásokon törheti a fejét. Nagy Norbert, Jagodics Zoltán és Kriston Attila a ferencvárosi zöld-fehér mezt hamarosan a Vidi kék-pirosára válthatja fel - ha akarja.
A Videotonban található az ősz nagy felfedezettje is, a fiatal Waltner Róbert, aki tíz gólt termelt, és hamarosan az osztrák Austria Wiennel tárgyal.
Amíg Fehérváron javul, addig Óbudán romlik az anyagi helyzet. A III. Kerület komoly bajban van. Tanárki Tamás, a csapat titkára úgy nyilatkozott, hogy rossz anyagi helyzete miatt lehet, hogy a klub a százhuszadik évét már nem éli meg.


A bajnokság őszi idénye után:

1. MTK_Hungária_FC 41
2. Győri_ETO_FC 35
3. Diósgyőr 34
4. Dunaferr 32
5. Zalaegerszeg 32
6. Vác 31
7. Ferencváros 30
8. Újpest 29
9. Vasas 24
10. Gázszer 22
11. Debrecen 21
12. Nyíregyháza 19
13. Kispest-Honvéd 19
14. Siófok 12
15. III._Kerület_FC 12
16. Haladás* 10
17. BVSC* 9
18. Videoton 9

* A két csapat egymás elleni mérkőzése óvás alatt áll.