Vissza a tartalomjegyzékhez

SCHMIDT BARNA
Vita az egységes európai adókról

Lassan, de annál fenyegetőbben gyülekeznek a viharfelhők az Európai Unió felett, közvetlenül a december 11- 12-i bécsi csúcs előtt - írja a Die Presse című osztrák konzervatív lap. A tagállamok pengeváltása nyilvánvalóvá tette az ellentéteket az egyes országok nemzeti, illetve közös érdekei között.


Lionel Jospin, Jacques Chirac és Gerhard Schröder. Viharfelhők a bécsi EU-csúcs előtt     Fotó: MTI

Növekszik a feszültség az EU három nagy tagországa, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország között, és úgy tűnik, az EU-reform legfontosabb kérdéseivel kapcsolatban áthidalhatatlan ellentétek választják el az országokat. A konfliktus oka az unió jövőbeli finanszírozása, valamint az, hogy Németország és Nagy-Britannia a közös európai adórendszerről alapvetően más véleményen van.
Különösen élessé vált a vita Bonn és London között. Az osztrák lap szerint először a brit média kiáltotta ki Oskar Lafontaine német pénzügyminisztert közellenségnek, majd pedig a brit kormány is átvette a közhangulatot. A britek már attól tartanak, hogy adóügyekben leszavazzák őket az Unióban. Fennáll annak a veszélye, hogy a nagy uniós tagországok közötti feszültségek beárnyékolják a jövő heti bécsi EU-csúcstalálkozót is, ahol a biztonságpolitikáról fognak vitatkozni a tagállamok képviselői. A francia kormány mindamellett támogatja Tony Blair brit kormányfőnek azt a javaslatát, hogy legyen önálló európai védelmi politika, s regionális konfliktusok esetén az európaiak az amerikaiak megkérdezése nélkül lépjenek fel.
A német fél tisztában van azzal, hogy nem lehet teljes körű adóharmonizációt megvalósítani az eltérő európai adórendszerek miatt, ám mégsem volna ésszerűtlen egy közös valutával működő közös piacon az egyeztetésről tárgyalni - nyilatkozott a Financial Times című lapnak Gerhardt Schröder német kancellár, aki januártól az EU soros elnöki tisztét tölti be. Németország azért sürgeti az adóegyeztetést, mivel úgy érzik, országuk kettős terhet cipel Európában: nemcsak az egyik legnagyobb nettó befizetők az EU-költségvetésbe, de szenvednek attól is, hogy egyes országok „adóparadicsomok”, amelyek elvonják az üzletet és a munkaerőt a német területekről. A brit álláspont szerint a jelenlegi, egyhangú döntést követelő mechanizmus lehetőséget ad megakadályozni az EU lépéseit az adóharmonizáció felé, ha azok sértik az ország érdekeit - emlékeztet a Financial Times. Az EU-pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácskozásán Gordon Brown brit pénzügyminiszter azzal fenyegetőzött, hogy Nagy-Britannia élni fog vétójogával az érdekeit sértő adóintézkedések leállítására.
A Potsdamban rendezett francia-német találkozón az európai integráció fő kérdéseivel foglalkozott Schröder kancellár és Jacques Chirac francia elnök, azonban néhány jelentéktelen kérdéstől eltekintve nem tudtak komoly eredményt elérni. A két ország 72. csúcstalálkozóján Németország sikertelenül próbálta elérni, hogy az EU-költségvetéshez nyújtott, évi nettó 22 milliárd márkás hozzájárulásából valamennyit lefaragjanak. A tárgyalások során a felek megállapodtak abban, hogy a közös európai fizetőeszköz, az euro értékállóságát szavatoló egyezményt foglalkoztatási egyezménnyel fogják kiegészíteni, ezzel is az európai politika kulcsfontosságú kérdésévé emelve a munkanélküliség elleni harcot. A találkozón világossá vált, hogy mennyire különbözik a két ország érdeke az EU finanszírozását illetően. A Die Presse brüsszeli információi szerint az Európai Bizottság már nem is számít arra, hogy a német elnökség alatt megszületik a döntés az Agenda 2000 nevezetű EU-reformcsomagról. Valószínűbbnek tartják, hogy azzal kapcsolatban már csak a soros finn EU-elnökség hoz majd megoldást - a jövő év második felében.