Vissza a tartalomjegyzékhez

BUSA VIOLA
A Pinochet-dilemma

Jack Straw brit belügyminiszternek már csak néhány napja maradt hátra a döntésig: kiadja-e Pinochet tábornokot a spanyol kormány kérésére vagy sem. Az idős tábornokot október közepe óta kezelték London egyik kórházában, ahol egy hátműtéten esett át. Mint ismeretes, a madridi kormány november eleje óta követeli a tábornok kiadatását. Az orvosi szakvélemények szerint Pinochet nem szorul további orvosi kezelésre. Ezzel eloszlott Pinochet híveinek az a reménye, hogy Straw méltányosságot gyakorolhat, és az egykori diktátor idős korára, illetve egészségi állapotára hivatkozva esetleg megtagadja a kiadatást.

José Miguel Insulza chilei külügyminiszter, aki maga is száműzetésben élt a Pinochet-éra alatt, az elmúlt napokban intenzív megbeszéléseket folytatott Londonban és Madridban. Insulza ezáltal próbált nyomást gyakorolni a két érintett ország kormányára: engedjék hazatérni a kórházi őrizet alatt tartott tábornokot, hiszen a fejlemények nagymértékben befolyásolhatják a törékeny chilei demokrácia jövőjét.
Ha Pinochet kénytelen Spanyolországba repülni, hazája több nehéz kérdéssel is szembesülni fog. Az egyik problémát a hadsereg jelenti, amelynek vezetője ugyan elkötelezte magát a polgári kormányzás mellett, egyes tisztek azonban tarthatnak némi „erődemonstrációt” a soraikban nagy tekintélynek örvendő tábornok mellett. A Pinochet körüli vihar megosztást hozott a chilei balközép kormányba is, s ez kapóra jöhet az ellenzéknek, hiszen Chile konzervatív politikusai soha nem lelkesedtek túlzottan a pluralista demokráciáért, bár az utóbbi időben már kezdtek alkalmazkodni a kibontakozófélben lévő új rendhez. Sokan szkeptikusok azzal kapcsolatban, hogy a tábornokot hazájában állítsák az igazságszolgáltatás elé. Ahhoz, hogy Pinochetet vád alá helyezhessék, a jelenlegi alkotmány módosítására lenne szükség, hiszen az mentességet biztosít a tábornok - és immár örökös szenátor - számára.
Miközben a kórházból „kiebrudalt” tábornokot egy Londontól délnyugatra fekvő magánbirtokra szállították, hogy ott várja meg Straw döntését, a Fehér Ház szóvivője meglepő bejelentést tett: amilyen mértékben a vonatkozó amerikai jogszabályok keretei lehetővé teszik, Washington nyilvánosságra fogja hozni azokat a titkos dokumentumokat, amelyek a Pinochet uralma alatti jogsértésekre vonatkoznak. Ez a lépés azt jelzi, hogy Washington aggódik a chilei fejlemények miatt, és szeretné, ha Pinochetet hazájában vonnák felelősségre.


Exdiktátorok

Az El País című spanyol lap nemrégiben összeállítást közölt azokról a diktátorokról, akik a Pinochet tábornok ügyében született döntés miatt feltehetően kétszer is meggondolják a jövőben, hova utazzanak külföldre. A Lordok Háza ugyanis kimondta, hogy az emberi jogok elleni bűntettek nem évülnek el, ezekkel kapcsolatban nem érvényesül sem a területi elv, sem bármiféle jogcímen igényelt mentesség. Néhány név a listáról:

- Jorge Rafael Videla 1976-ban ragadta magához a katonai hatalmat Argentínában. A több mint 10 ezer ember megkínzása, halála és eltűnése ügyében amnesztiát kapó Videla jelenleg házi őrizetben tartózkodva várja, hogy ítélet szülessen annak a több mint 200, a katonai rezsim vallatóközpontjában született gyermeknek az ügyében, akiket anyjuk megölése után a rendszerhez hű nevelőszülőkhöz adtak.
- A paraguayi Alfredo Stroessner tábornok 1954-ben puccsal vette át a hatalmat, amelyet 1989-ig sikerült megtartania. A számos német háborús bűnösnek menedéket adó Stroessner pedáns ember volt: bukása után a belügyi levéltárból 300 ezer ember letartóztatását, kínvallatását, illetve eltűnését dokumentáló iratok kerültek elő. Alfredo jelenleg egy brazíliai kastélyban fogyasztja a száműzöttek keserű kenyerét.
- Az Ugandában csupán a „Mészáros” néven ismert Idi Amin Dada tábornok 1971-79 között a teljes ellenzéket és több ezer lakost öletett meg. Amin Dada - vélhetőleg lelki üdvét keresendő - Mekkába vonult vissza.
- Piether Botha, akit „az apartheid hóhérjának” tekintenek, a Dél-afrikai Köztársaság elnökeként több ezer színes bőrű meggyilkolását rendelte el.
- A Mengisztu Haile Mariam etióp alezredes vulgármarxista gazdaságpolitikáját követő éhínség és a parasztok erőszakos áttelepítése 200 ezer ember életébe került. Mengisztu jelenleg Zimbabwéban él száműzetésben.