Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK ÖSSZEÁLLÍTÁS
Tűz az árvaházban

Megfékezhetetlen tűz pusztított egy manilai árvaházban. A lángoknak legalább 28 kisgyermek esett áldozatul, és több gyermek sorsáról még mindig nincs biztos hír. A több évtizede álló lepusztult épületek olyan gyorsan kaptak lángra, hogy a kiérkező tűzoltóknak szinte már alig akadt dolga

A szomszédok tehetetlenül nézték, ahogy az emelet rácsos ablakai mögül a kisgyerekek kétségbeesetten kiabáltak segítségért. A felnőttek azonban semmit nem tehettek, mivel az árvaház lelakatolt kapuját képtelenek voltak kinyitni. A gyorsan terjedő tűzben az eddigi adatok szerint 28 kisgyerek lelte halálát, de félő, hogy még vannak holttestek az épületben. Az egyik helyiségben tizenhárom egymásba kapaszkodó gyermektestet találtak, egy másikban egy felnőtt és a karjaiban két gyermek teste égett meg a felismerhetetlenségig. Az ötéves Brian De Mesa, aki ikertestvérével együtt szerencsésen megmenekült, látta játszótársai szénné égett testét, és soha többet nem akar viszszamenni a házba.
A katolikus egyház által fenntartott Bahay Kalinga árvaház a környék éjszaka dolgozó lakosainak gyermekeit is megőrizte. A 21 éves Anabel Sambriano kilenchónapos fiát vesztette el a tűzben, amelyről munkahelyén, a rádión keresztül értesült. A Manila szegényes külvárosában elhelyezkedő árvaházban mintegy hetven ember tartózkodott, amikor hajnal két óra tájban a tűz kitört. Mire a tűzoltók megérkeztek, a ház kétharmada lángokban állt. A hőség miatt nem is tudtak közel menni, és a bent tartózkodó nevelőknek sem sikerült feljutniuk az emeletre, ahol a csecsemők tartózkodtak. A tízes és húszas években épült árvaházat megsemmisítő tüzet a gyanú szerint elektromos hiba okozhatta.