Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
A távirányított ország

Mugabe elnök, Zimbabwe 74 éves vezetője hónapok óta kerüli országát. Az elmúlt héten Londonba érkezett, miután hosszabb időt töltött Kairóban, Rómában és Párizsban. A Daily Telegraph beszámolója szerint időközben Zimbabwe mind mélyebbre süllyed az ország történelmének legsúlyosabb gazdasági és politikai válságába.

Az elmúlt időszakban oly sok időt töltött külföldön a zimbabwei államfő, hogy az ország lakosai a híres portugál utazó után Vasco da Gama névvel illetik. Az anarchia, a felülről vezérelt gazdaság és a korrupció megtizedelte az ország bevételeit. A lakosságnak közel fele munkanélküli, az infláció pedig 40 százalék feletti. Tavaly a zimbabwei dollár közel 80 százalékot veszített értékéből. Zimbabwe fiatalabb generációja már alig emlékezik Mugabe szerepére, a fehér uralom elleni függetlenségért vívott küzdelmére, és most tehetetlenül figyelik, ahogy miniszterei az állami költségvetést fosztogatják, és a zsírosabb állásokat egymás rokonai között osztják ki.
Egyelőre úgy tűnik, hogy Mugabét nem érdeklik az országa lakosságát ért sérelmek. Két héttel ezelőtt, amikor az egész országot megbénította az általános sztrájk, amelyet a többszörös benzináremelés elleni tiltakozásként rendeztek, Mugabe elnök szóra sem méltatta az eseményt.
Az utóbbi időben Nelson Mandelával szemben érzett ellenszenve is mind tapinthatóbb, miután Pretoria külföldi elismerését követően Harare elvesztette gazdasági és politikai vezető szerepét a régióban. Trevor Ncube, a Zimbabwe Independent című lap szerkesztőjének meggyőződése, hogy Mugabe az elmúlt időszakban, - már amikor az országban tartózkodott - olyan téves döntések sorozatát hozta, mint Zimbabwe katonai beavatkozása a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amely csak megerősítette Kabila elnök hatalmát. „Mugabét egyszerűen a féltékenység vezeti. El akarta ragadni a kezdeményezést Mandela elől, hogy megmutassa a dél-afrikaiaknak, hogy nekik nem lehet szavuk az afrikai politika formálásában.” - véli Ncube. (Ramor Frigyes)