Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Jeruzsálem nem Izrael fővárosa

Az ENSZ közgyűlése a héten hat határozatot fogadott el a palesztinok jogainak védelméről, amelyek közül az egyik az önrendelkezést irányozza elő. A nem kötelező érvényű határozatok egyebek között felszólítják Izraelt, hogy vonja ki csapatait a Gólán-fennsíkról. Egy további határozat törvénytelennek minősíti az izraeli parlament 1980-ban hozott és sokat vitatott döntését, amely kimondta, hogy „Jeruzsálem Izrael egy, örök és oszthatatlan fővárosa”. Az AFP jelentése szerint Washington a Jeruzsálemre vonatkozó határozattal kapcsolatos szavazásnál tartózkodott, miután véleménye szerint a város jövőbeli jogállásáról a két fél közötti tárgyalásokon kell megállapodni.


Lefegyverzett izraeli katonára támadnak feldühödött palesztinok Ramalah közelében             Fotó: MTI

A közgyűlési határozat elmarasztalta azokat az országokat, amelyek az izraeli döntés nyomán Jeruzsálembe telepítették át nagykövetségüket. 1995 októberében az amerikai kongresszus és a szenátus is nagy többséggel határozatot hozott arról, hogy az Egyesült Államok diplomáciai képviseletét legkésőbb 1999. május 31-ig Tel-Avivból Jeruzsálembe kell áthelyezni. A döntést az amerikai törvényhozók azzal indokolták, hogy minden országnak szuverén joga határozni saját fővárosáról. Néhány kisebb ország ugyan megtette ezt a lépést, a nagykövetségek túlnyomó többsége - beleértve az amerikait is - azonban Tel-Avivban maradt.
Eközben Izraelben újabb véres összetűzésekre került sor, Jasszer Arafat pedig megismételte fenyegetését, miszerint 1999 májusában, függetlenül attól, hogy sikerül-e megegyezésre jutni az izraeliekkel, kikiáltják a független palesztin államot. Az izraeli kormány elutasította az ENSZ határozatokat, és közleményben figyelmeztette a Palesztin Hatóságot arra, hogy a ciszjordániai csapatkivonás nem fog végbemenni, amennyiben a palesztinok nem szabnak határt az erőszaknak. Az izraeli kormány továbbá követeli, hogy a palesztin börtönökből ne engedjék szabadon azokat a foglyokat, akik terrorista akciókban vettek részt. A figyelmeztetés azt követően hangzott el, hogy egy palesztin tömeg megtámadt egy izraeli lakost és egy katonát Ramallah közelében.
„Tíz nappal Clinton amerikai elnök közel-keleti utazása előtt az izraeliek és a palesztinok egymást verték, kővel hajigálták, rugdosták, lőtték és késelték”- írja a Washington Post című amerikai lap beszámolójában, amely szerint „a vérfürdő, amelybe beletartozik egy palesztin meggyilkolása is, világosan emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok segítségével nyélbe ütött, októberben aláírt - földet a békéért - egyezmény - és az azóta történt formális »előrelépések« - ellenére az erőszak és a bosszúállás napi körforgása tovább folytatódik.”


Washington szorgalmazza az évek óta holtponton veszteglő szír-izraeli tárgyalások felújítását. Szíria a tárgyalások folytatására csak akkor lenne hajlandó, ha Izrael ígéretet tenne az 1967-es háború során elfoglalt Golán-fennsík teljes kiürítésére, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azonban ezt nem tekinti elfogadható feltételnek.
Hafez Asszad szíriai elnök kész találkozni Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel és kész folytatni a három évvel ezelőtt megszakadt tárgyalásokat - adta hírül az izraeli hadsereg rádiója amerikai forrásokra hivatkozva, és hozzátette: a kezdeményezés Bill Clinton személyes közbenjárására született. Netanjahu viszont azt nyilatkozta, hogy nem kapott ilyen üzenetet Asszadtól.
Az izraeli Haarec című napilap állítása szerint Assad azt nyilatkozta, hogy amennyiben Izrael kivonul a Golán-fennsíkról, akkor békét élvezhet az északi határai mentén. Szír állítások szerint Izrael egyszer már - Simon Peresz miniszterelnöksége idején - ígéretet tett a Golán-fennsík visszaadására a békéért cserébe. Ez az ajánlat azonban nem volt hivatalos, így Netanjahu álláspontja az, hogy amit nem hivatalosan nyilatkoztak, az nem képezheti tárgyalások alapját. Az izraeli kormány attól tart, hogy ha szír kézbe kerül a katonai szempontból is kulcsfontosságú Golán-fennsík, akkor Szíria ellenőrzése alá vonhatja az Izrael számára létfontosságú édesvíz-utánpótlást. Libanon szíriai megszállás alatt álló déli területeiről kiindulva az elmúlt napokban hét izraeli katonát öltek meg az Irán-, és Szíria-barát Hezbollah fegyveresei, ami még inkább kérdésessé teszi Asszad elnök ajánlatának komolyságát - véli az izraeli lap.