Vissza a tartalomjegyzékhez

KARL PFEIFER BÉCS MTI
Pácban a trónörökös

Nem hajlandó lemondani Európa parlamenti mandátumáról Habsburg Károly, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája. A 38 éves trónörökös ellen a vád az, hogy jótékony célú adományokat használt föl választási kampánya finanszírozásához, és köze van a korábban általa vezetett segélyszervezetben történt 15 millió schillinges sikkasztáshoz is. Bár az eset kipattanása után a kampánypénzeket visszautalták a gyermekalapítványnak, az összes ausztriai párt felszólította Karl Habsburgot, hogy adja vissza mandátumát.


Habsburg Károly fivére, György esküvőjén. A család összetart   Fotó: MTI

Habsburg Károly az Osztrák Néppártot képviseli az Európai Parlamentben. Idén júniusig elnökségi tagja volt a gyermekek megsegítésére szakosodott World Vision alapítvány ausztriai szervezetének is, amelynek igazgatónőjét és férjét 15 millió schilling elsikkasztásával gyanúsítják. Az amerikai központú World Vision szervezésében több mint 20 ezer osztrák állampolgár támogat rendszeresen havi 350 schillinggel egy-egy harmadik világban élő gyermeket. A szervezet osztrák fiókszervezetének elnöke a Habsburg Károly vezette Páneurópai Mozgalom főtitkárának felesége, Martina Tauer-Krones volt, akit férjével együtt a rendőrség őrizetbe vett. Az osztrák hatóságok a Páneurópai Mozgalom és a World Vision bécsi irodáiban tartott házkutatás nyomán megállapították, hogy a segélyszervezet által gyűjtött adományokból 15 millió schilling nyomtalanul eltűnt, továbbá kiderítették, hogy a Páneurópai Mozgalomhoz törvénytelen módon körülbelül 200 ezer schilling vándorolt át a nemzetközi humanitárius szervezet kasszájából.
Wolfgang Krones Habsburg Károly választási kampányának vezetőjeként az adományokból főnöke propagandaanyagainak postaköltségét finanszírozta. Amikor ez év tavaszán a World Vision amerikai ellenőrei Bécsben járva felfigyeltek a szabálytalanságokra, Martina Krones azzal vágott vissza, hogy az illető urak baptisták, akik „vallási okokból fordulnak a tisztességes osztrák katolikusok ellen”.
Az esettel kapcsolatban a hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy Habsburg Károly fiatal kora ellenére már többször került kellemetlen helyzetbe: idén nyáron például vizsgálatot indítottak ellene, miután kiderült, hogy Genfből hazafelé tartva a repülőtéren nem jelentette be felesége 680 ezer schilling értékű gyémánt nyakékét. Az ügy végül figyelmeztetéssel zárult. Politikai vihart kavart Habsburg Károly némely politikai nyilatkozata is. Egy ízben Eduárd Sevarnadze grúz elnököt „gyilkos, orosz bábnak” nevezte, míg Nelson Mandela dél-afrikai államfőt „vén, kommunista terroristának” minősítette. Még saját pártjában is kritikát váltott ki, amikor egy interjúban a trónörökös kijelentette, hogy „nem biztos benne, a demokrácia vagy a monarchia-e a jobb rendszer”, hiszen a Néppárt egyik alapítója volt 1945-ben a második osztrák köztársaságnak.