Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Drágul a MÁV

A vasúti személyszállítás díja január elsejétől várhatóan 15 százalékkal nő - közölte Katona Kálmán közlekedési miniszter. Az áremelést a személyszállítási veszteségek mérséklésével és az infláció követésével indokolták. Az orosz gazdasági válság 14 ezer tonna áruszállítás és 750-850 millió forint árbevétel kiesést jelent a MÁV számára. Sipos István közölte, hogy a MÁV az idei évet a tervezett 14,7 milliárd forint veszteséggel szemben 13,7 milliárd forintos hiánnyal zárja. (MTI)


1,1 százalékos infláció az EU-ban

Október végén együttesen egy százalékos éves inflációt mértek az Európai Unió - jövőre már az euro-zónába tartozó - 11 tagországában. Ennyivel volt magasabb az árszint az egy évvel korábbinál. Franciaországban az elmúlt 12 hónap inflációja összesen 0,8 százalék, kevéssel kedvezőbb, mint Németországban. Az USA-ban októberben egyébként 1,5 százalékos éves átlagos drágulást regisztráltak. (MTI)


Japán tőkeliberalizáció

Japánban keddtől életbe léptek a pénz- és tőkepiacot liberalizáló törvények, és a szakemberek arra számítanak, hogy ettől felélénkül a befektetői piac, és magához tér a pangó tokiói értéktőzsde is. A pénzügyi „Big Bang” (ősrobbanás) második intézkedéssorozata részeként 24 törvényt léptettek életbe, köztük olyanokat, amelyek megszüntetik az értékforgalmi társaságok és a bankok üzleti kötöttségeit, valamint szavatolják a befektetők védelmét. (MTI)


Amerikai növekedés

Az amerikai szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) chicagói részlegének elnöke, Michael Moskow 2 százalékos gazdasági növekedést jósolt jövőre az Egyesült Államoknak. Szerinte jövőre az infláció növekedésére kell számítani, mivel nem valószínű, hogy az idei alacsony energiaárak kitartanak - írta a Dow Jones hírügynökség. (MTI)