Vissza a tartalomjegyzékhez


GKI: élénk növekedés

Az év első kilenc hónapjában tapasztalt élénk növekedés fennmarad, ám ezzel együtt romlik a gazdaság külső egyensúlya - prognosztizálja a Gazdaságkutató Rt. legfrissebb gazdasági előrejelzése.

A GKI szerint a külkereskedelem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően gyorsan bővül, a növekedés üteme azonban negyedévről negyedévre mérséklődik. A külkereskedelmi mérleg hiánya az első 9 hónap végén 2,1 milliárd dollár volt, ami nagyjából egyenlő a tavalyi egész évivel. Az év hátralévő részében az eddigi tendenciák folytatódása valószínűsíthető, s év végére a deficit eléri a 2,7 milliárd dollárt. Az előrejelzés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az év első 9 hónapjában 1,3 milliárd dollár volt, ami kétszerese az egy évvel korábbi összegnek. Ez elsősorban a külkereskedelmi deficit, a tőkebefektetésekhez kapcsolódó jövedelemkiáramlás és a szolgáltatások negatív egyenlegének a következménye.
A GKI szerint az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya a prognosztizáltnál gyorsabb növekedés hatására a tervezett 4,9 százaléknál kisebb, azaz 4,5 százalék lesz. A Postabank, a Magyar Fejlesztési Bank és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. számára kiadni tervezett, összesen mintegy 240 milliárd forinttal a hiány mesterséges módon megközelítené a GDP 7 százalékát.