Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK HÍRÖSSZEFOGLALÁS
Vegyes érzelmek

A csúszó leértékelés ütemét - a már bejelentett csökkenést követően - jövőre még egyszer mérsékli a kormány, várhatóan a nyár elején - mondta Járai Zsigmond pénzügyminiszter újságíróknak szerdán, a The Economist brit üzleti hetilap Budapesten megrendezett kétnapos konferenciájának szünetében. A brit szakemberek a miniszterelnök és a pénzügyminiszter beszámolóját a jelenlegi gazdasági helyzetről vegyes érzelmekkel fogadták.


Orbán a pulpitusnál. Az angolok figyelmesen hallgatták   

A résztvevőknek tetszettek a magyar miniszterelnök világos szavai az európai uniós tárgyalásokkal kapcsolatban, az, hogy „Orbán Viktor egyértelmű csatlakozási menetrendet, világos határidőt akar a belépésre” - mondta szerdán Budapesten William Crisp, a The Economist Conferences alelnöke. Azt is kedvezően fogadták a résztvevők, ahogy a miniszterelnök kifejtette határozott és következetes érveit a belépést előkészítő tárgyalásokra vonatkozóan, tudatosítva: "Magyarország saját erejéből 2002-re kész lesz az európai integrációhoz való csatlakozásra." Örömet okozott a konferencia hallgatósága számára a magyar miniszterelnök határozott kiállása a gazdaság átláthatóbbá tétele, a korrupció és a feketegazdaság visszaszorítása mellett.
Emellett viszont pesszimistábban látják a fejlődési lehetőségeket, és nem tartják valószínűnek, hogy a magyar GDP 4-5 százalékkal bővülhet. Az alelnök személyes véleménye szerint lehetetlen egyszerre megvalósítani a 4-5 százalékos növekedést és 10 százalék alá szorítani az inflációt. Hiszen a világgazdaságban jövőre is jelentős bizonytalanság lesz jellemző, és ma még nehéz belátni, hogy ez milyen hatással lehet az egyes országok növekedési lehetőségeire.
A tanácskozáson résztvevő üzletemberek - az alelnök értékelése szerint - reálisnak tartják az államháztartás hiányának visszaszorítását két-három éven belül a GDP 3 százalékára, ami azért is fontos, mert ez szerepel a maastrichti elvárások között. Kedvezően ítélték meg azt is, hogy az autópálya-építések középtávon felgyorsulnak. E tekintetben azonban úgy érezték, hogy a finanszírozást illetően egyes kérdések megválaszolatlanul maradtak.