Vissza a tartalomjegyzékhez


A világ legnagyobb ipari fúziója

Az amerikai olajipar legnagyobbja, az (Európában Esso néven ismertté vált) Exxon 80 milliárd dollárért megvásárolja a második legnagyobb amerikai olajcéget, a Mobilt. Amennyiben az illetékes hatóságok is áldásukat adják az üzletre, ez lesz minden idők legnagyobb ipari cégösszeolvadása, melynek eredményeként a Royal Dutch-Shell-t maga mögé utasítva az Exxon-Mobil lesz a világ legnagyobb energiacége, és bevételeit tekintve a General Motors-t lekörözve, a világ legnagyobb vállalata.

Az ipari forradalom óta nem született még ekkora cégóriás, amelynek olaj- és gázkészlete (21 milliárd hordó) több mint egy évig elegendő lenne az egész világ energiaigényének kielégítésére. Az Exxon-Mobil éves termelési kapacitását csak Irán és Szaúd-Arábia teljes nemzeti termelése tudja majd felülmúlni. A helyzet pikantériája az, hogy most pont az a két cég tervez házasságot, melyek egykor a John D. Rockefellernek szerencsét hozó olajipari birodalom, a Standard Oil állami erővel történt szétrobbantásakor születtek 1911-ben. Az Exxon az egykori Standard Oil New Jersey-i, míg a Mobil a New York-i része volt. Elemzők szerint az egyesülő cégnek számos északkelet-amerikai benzinkútjától és néhány finomítótól kell majd megválnia, hogy a piaci versenyhelyzetet szigorúan védelmező amerikai hatóságok jóváhagyják az egyesülést.
Az egyesülés hátterében a 12 éves mélyponton levő világpiaci olajárak és az ezekből fakadó szükségszerű megszorító intézkedések állnak. A jelenlegi túltermelési válság és a csökkenő ázsiai kereslet miatti hordónkénti 12-13 dolláros mai tőzsdei ár elemzők szerint 1-2 év távlatában továbbra sem fog számottevően emelkedni. (Az olajárak az Öböl-háború idején 40 dollár körül mozogtak.) A most egyesülő cégek költségeik mintegy 2,8 milliárd dolláros lefaragását valószínűsítik rövid távon, ami sajnos több ezer dolgozó elbocsátásával járhat.