Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
A világ legnagyobb bankja

Az évtized pénzügyi hírének ígérkezik, hogy Németország legnagyobb bankja, a Deustche Bank AG 10,1 milliárd dollárért (2200 milliárd forint) megveszi az amerikai Bankers Trust befektetési bankcsoportot, és ezáltal a világ legnagyobb pénzintézete jön létre, erőskezű német vezetéssel. A történelem eddigi legnagyobb olyan bankfelvásárlása, amikor külföldi bank vesz meg egy amerikai pénzintézetet, könnyen nemzetközi bankfúziók sorát indíthatja el. A tranzakciót a két vállalat felügyelő tanácsa hétfőre virradóra hagyta jóvá.

Az ügyletet most már csak a két bank részvényeseinek, a német, illetve az amerikai kartellhatóságnak, valamint az Európai Unió versenyhatóságának kell jóváhagynia - közölte a Deutsche Bank hétfőn. Amerikai források szerint azonban a jóváhagyásokba bele szólhat még az a tény, hogy a Deutsche Bank ellen az Egyesült Államokban számos második világháborús úgynevezett „kényszermunka-per” van folyamatban. A bank maga ugyan nem alkalmazott munkaszolgálatosokat a háború során, de neve felmerült az ekképpen eljáró olyan német nagyvállalatokkal kapcsolatban, mint a Siemens és a Daimler-Benz. Ismeretes, hogy tavaly nyáron a második világháború folyamán a nácik által zsákmányolt és svájci bankok által kezelt vagyonok ügyében nagyrészt azért született meg egy 1,25 milliárd dolláros kártérítési megállapodás, mert New York állami hatóságai ezt előfeltételnek szabták ahhoz, hogy az akkor egyesülendő svájci pénzintézetnek működési engedélyt adjanak a világ pénzügyi fővárosában, New Yorkban. Kiszivárogtatott, de meg nem erősített hírek szerint a New York-i Számvevő, Alan Hevesi ezúttal is kereset benyújtását tervezi a Deutsche Banknak a Holocaustban vállalt szerepe miatt, és amerikai részről megpróbálja megakadályozni a bankfúzió jóváhagyását.
Az átvétel eredményeként 1999 májusában 800 milliárd dollár mérleg-főösszegű bankóriás jöhet létre. Az új pénzintézet, amelyet a tervek szerint a Deutsche Bank jelenlegi elnöke, Rolf-E. Breuer vezet, 95 ezer főt foglalkoztat majd. A legnagyobb német bank és a nyolcadik legnagyobb amerikai bank összevonásának mintegy 5500, főként londoni és New York-i munkahely eshet áldozatul. A világ legnagyobb pénzintézetének létrejötte azt jelzi, hogy a vártnál is gyorsabban alakulnak át az európai és az amerikai pénzintézetek. Japán szakértők arra számítanak, hogy a jövőben mindössze 10-20 szereplő marad a világpiacon, az éles verseny számos bank felszámolásával járhat. A japán bankok aligha kerülnek a vezető tíz pénzintézet közé a jövőben, ha nem tudják megoldani a behajthatatlan adósságok gondját. A nyolcvanas években még a japán kereskedelmi bankok voltak a nemzetközi banklisták vezetői, mára azonban a Bank of Tokio-Mitsubishi a nagy nemzetközi fúziók miatt a negyedik helyre szorult viszsza. E japán bank mellett már csak a Sumimoto Bank számít a nemzetközi piac meghatározó résztvevőjének, számos japán pénzintézet kényszerült ugyanis felhagyni tengerentúli üzleti tevékenységével a romló kockázati megítélése és - ezzel összefüggésben - a hitelfelvételi lehetőségei rosszabbodása miatt. Amennyiben a mostani Deutsche-Bankers fúzió megvalósul, az ezredfordulón egyértelműen európai bankoké lesz a vezető szerep a világ pénzügyeinek kezelésében.