Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Pénzt vagy pénzt

Az IMF továbbra sem utal át újabb kölcsönrészleteket addig, amíg nem látja tisztán a jövő évi orosz költségvetést - derült ki Michel Camdessus-nek, az IMF vezérigazgatójának kétnapos moszkvai látogatása után. Primakov 8 milliárd dollár stabilizációs hitelt kér a Valutaalaptól, ami szerinte lehetővé tenné Oroszországnak adósságai folyamatos törlesztését, a termelés fellendítését és a reálszféra fejlesztését.


Nesze semmi, fogd meg jól. A kölyök és az öreg csak tárgyalnak és ígérgetnek    Fotó: MTI

Az IMF vezérigazgatója, Michel Camdessus nem hozott magával pénzt mostani moszkvai látogatására, de a megbeszélések értékét nem lehet azon mérni, hogy mennyi pénz van az aktatáskájában - mondta szerdán Jevgenyij Primakov orosz miniszterelnök.
A kormányfő - Camdessus látogatása előtt - az IMF tisztségviselőit „fiatal kölykökként írta le, akik még szinte semmit nem láttak az életből” - írja a Financial Times moszkvai tudósítója. Hétvégén a nemzeti televízió adásában a miniszterelnök „frusztráltságát fejezte ki”: ezek a „kölykök anélkül hogy ismernék helyzetünket, elkezdenek mindenféle fejlesztési terveket diktálni vagy javasolni”. Elmondta, hogy amennyiben az IMF nem adja meg a 4,3 milliárd dolláros előirányzott hitelt, a kormány a szükséges pénzt pénznyomáson keresztül fogja előteremteni, bár tudatában van annak, hogy ez „nagyon komoly infláció” kockázatával jár. Primakov kicsit békülékenyebb hangvételben megjegyezte, elkerülhetetlennek tartja az IMF-fel való együttműködést, ezért „véleményükre oda kell figyelni”.
Ez szerinte már csak azért is fontos, mert az ország az IMF-fel kötött megállapodás nélkül nem ütemezheti át az állami adósságokat, nem kaphat újabb kölcsönöket, és még a Japán által ígért 800 millió dollárra sem számíthat. A magánhitelezők Londoni Klubjával ugyan sikerült megállapodni: a szerdán esedékes 578 millió dolláros kamattörlesztésből Moszkvának csak 216 milliót kell készpénzben átutalnia, a többit a Vnyesekonombank értékpapírjaival fedezheti.
Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy a válság megoldásának kulcsa a költségvetés problémáinak megszüntetésében rejlik. Az orosz kormány - többek között az IMF-döntésre várva - december 10-ére halasztotta a költségvetés eredetileg december 1-jére kiírt megvitatását. A halasztás oka az is, hogy múlt hét pénteken a kormány bejelentette: az áfát 20 százalékról jövőre 14, 2000-ben pedig 10 százalékra csökkentik, a társasági adót pedig a jelenlegi 35 százalékról 30 százalékra mérsékelik. „Ez jótétemény az embereknek, egyszersmind javítja az adómorált” - kommentálta a döntéseket a miniszterelnök. A kormány ugyanakkor az üzemanyagok és a jövedéki termékek árában lévő fogyasztási adók növelését tervezi.