Vissza a tartalomjegyzékhez

MAGYARY FERENC, SEREGI KÁROLY
Megvonnák a támogatást a pártgyanús kutatóintézetektől

Végveszélybe sodorhat két elismert tudományos intézetet a költségvetési vitában benyújtott fideszes módosító indítvány, amely a Politikatörténeti Intézet és az 56-os Intézet teljes támogatásának megvonását célozza. A Mádi László által beterjesztett javaslathoz később csatlakozott Csúcs László (FKgP), Font László (MDF) mellett Sasvári Szilárd, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke is. A kérdést különösen pikánssá teszi, hogy a kormány által jóváhagyott költségvetési tervezetben még szerepel az intézetek működésére szánt 50, illetve 73 millió forint. Ezek szerint a kezdeményezés nem a Nemzeti Örökség Kulturális Minisztériumából indult.

Az 56-os Intézet megbízott igazgatója, Rainer M. János lapunknak elmondta, hogy a készülő döntés lehetetlenné teszi az intézmény működését. Az állami támogatás eddig költségvetésük 80-90 százalékát tette ki. Konkrét tervek még nem születtek arra, hogy a rettentően nehéz helyzetet hogyan fogják átvészelni, de az biztos, hogy nem adják fel.
Sasvári Szilárd, az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, lapunknak elmondta, hogy szerinte a fő kérdés az, hogy intézményeket támogasson-e a parlament, vagy kutatási célokat. A tervezet szerint biztosítják a dokumentumok tárolásához szükséges 7 millió forintot, a két intézettől megvont támogatásból létrehoznának a huszadik századi történelmi kutatásokra szánt keretösszeget, amit a meglévő vagy esetlegesen új intézetek és kutatási célok között szakmai kritériumok alapján osztanának szét.
Rainer M. János nem kifogásolja, hogy más tudósokat is támogassanak, de ez nem csak a már működő intézet veszélybe sodrása által lehetséges. Az intézet eddig is nyitott volt a más kutatókkal való együttműködésre, támogatta kutatási eredményeik kiadását; szakmai megítélése a hazai és nemzetközi kutatók körében egyaránt jó volt. Az intézet rangos nemzetközi szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, például az egyesült államokbeli Woodrow Wilson intézet mellett több más hasonló amerikai, német, francia szervezettel, és a nemzetközi hidegháború-kutatásban is rangos helye van.
Azt, hogy a háttérben nem szakmai, hanem ideológiai szempontok húzódhatnak, jelzi az is, hogy a Történelmi Igazságtétel Bizottság közleményében 56 igazi szelleméhez való visszatérésének minősítette a fideszes javaslatot, tükrözve ezzel a jobboldali, konzervatív 56-os szervezetek véleményét, akik szerint az intézet inkább reformkommunista szemszöget jelenített meg, nem az egyéb utcai fegyveres csoportok véleményét. Sasvári Szilárd véleménye is ehhez az állásponthoz közelít, aki szerint a vidéki események feltárása és az ÁVO történetének kutatása sem megfelelő.
Ezzel szemben áll Joachim Gauck véleménye, aki szerint a támogatás megvonása megakadályozhatja a múlt önkényuralmának tudományos feldolgozását. Levélben nyilvánította ki véleményét a németországi, a STASI (az egykori keletnémet állambiztonsági minisztérium) iratainak feldolgozásával foglalkozó hivatal vezetője. Szerinte minden volt diktatórikus államban szükséges az önkényuralom tudományos feldolgozása, és ezt a folyamatot felelős politikusoknak nem szabadna megakadályozni.
Sasvári Szilárd javaslatának indoklásában a Kormányzati Ellenőrzési Iroda még el nem készült vizsgálatára hivatkozva pénzügyi visszaélésekkel is meggyanúsította az intézeteket. Az elhangzott vádakkal szemben az 56-os Intézet közleménye tudatja, hogy okmányokkal tudják igazolni, hogy a Sasvári Szilárd által megfogalmazott vádak nem felelnek meg a valóságnak. Rejtélyes az is, hogy a képviselő hogyan idézhetett a még készülő anyagból, mikor azt Sepsey Tamás a KEI vezetője szerint Sasvári Szilárdhoz nem juttatták el. Földes György a PTI vezetője minapi nyilatkozata szerint semmilyen elmarasztalásban nem részesültek, az 56-os Intézet pedig fontolgatja: jogi úton bizonyítja be, hogy nem felelnek meg a valóságnak Sasvári Szilárdnak, az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottsága fideszes elnökének az intézet szabálytalan működésére vonatkozó kijelentései.
Hogy politikai indíttatású támadásról lehet szó, azt igazolja az is, hogy a Politikatörténeti Intézet igazgatója, Földes György, az MSZP országos választmányának elnöke. Az 56-os Intézetet a konzervatív pártok az SZDSZ holdudvarába sorolják. Az pedig köztudott, hogy a miniszterelnök főtanácsadója az a Boross Péter, aki a „jobbos” 56-os szervezetek egyik fő támogatójaként, és az SZDSZ általa vélt hegemóniája megtörése ellen indított harc meghirdetőjeként ismert.