Vissza a tartalomjegyzékhez

SEBESTYÉN ISTVÁN
Az MTV a tönk szélén áll

„Ma az MTV helyzetét csődközeli állapotként lehetne jellemezni, amelynek oka a sokak által reklamált hatályos médiatörvény egyes rendelkezései mellett a két kereskedelmi televíziós csatorna sugárzásának megindulása, és feltehetőleg a televízió nem megfelelő gazdálkodása” - mondta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) sajtótájékoztatóján Révész T. Mihály, a társaság elnöke. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy az ORTT által az MTV-nek nyújtott mintegy félmilliárdos segély csak enyhíteni tudja a jelenlegi problémát, de az igazi megoldás a médiatörvény módosításában rejlik.

Révész T. Mihály és Nahlik Gábor testületi tag szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben lehetőség nyílik a kétharmados többséget igénylő rádió- és tévétörvény módosítására. Az elnök azt is elmondta, hogy amíg ez nem történik meg, addig a jogbiztonság érdekében a jelenlegi törvény szerint kell működtetni a magyar médiarendszert. Annak ellenére, hogy a törvény szerint a közszolgálati műsorszolgáltató működését műsorszolgáltatási szabályzatnak kell meghatároznia, az MTV mindezideig nem nyújtott be elfogadható szabályzattervezetet a társasághoz. A helyzetet bonyolítja, hogy a Kuratóriumi Elnökség nyári lemondása olyan körülményeket teremtett, amelyek között megbénulhat a mindennapi működés.
Az ORTT úgy látja, hogy a Magyar Televízió anyagi helyzete veszélyezteti a Magyar Filmszemle megrendezését is, mivel a vállalt anyagi támogatást nem tudja teljesíteni.
Egy kérdésre válaszolva az elnök elmondta, hogy a testület nem hivatalos véleménye szerint a Duna Televíziónak a közszolgálati televíziótól függetlenül, költségvetési támogatásból kell a határon túli magyarság tájékoztatását szolgálnia. Az MTV2 létjogosultságát a közművelődésben és a távoktatásban betöltött szerepe indokolja.
A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy december 3. és 5. között Magyar Média Fórum címmel a közszolgálatiság problémáiról nemzetközi konferenciát szerveznek Visegrádon.