Vissza a tartalomjegyzékhez


Ismét bíróság előtt az agrobankos Kovács

Újabb per kezdődött az Agrobank volt elnöke ellen: Kovács Mihály és két társa csempészés, adócsalás, közokirat-hamisítás és devizagazdálkodás megsértésének bűntette miatt állt a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé.

A vádirat szerint Kovács Mihály a londoni székhelyű, nemesfém- és ékszerforgalmazással foglakozó International Bullion Metal Brokers (IBB) Ltd., illetve a hasonló nevű budapesti kft. vezetőjeként a Magyar Nemzeti Banktól vásárolt ezüstöt és aranyat feldolgozásra. A nemesfémet többször is kiszállították az országból, majd rövid idő múlva visszahozták, ám közben munkát a nemesfém tárgyakon nem végeztek. Az elsőrendű vádlott ennek ellenére legalább 100 millió forint értékű devizában bérmunkadíjat számlázott cégének. Ezen kívül az IBB Kft. legalább 70 millió forint összegű közteher megfizetésével is adós maradt - áll a vádiratban. Kovács - akit idén áprilisban a Legfelsőbb Bíróság bűnsegédként másfél évi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt - „képtelenségnek” minősítette a vádat, hozzátéve: érzése szerint az ellene indult mostani büntetőeljárás az „Agrobank-ügy második felvonása”.
Gerebenics Imre másodrendű vádlott, az MNB nemesfémgazdálkodási és letéti osztályának egykori vezetője a vádirat szerint 1990-ben segítséget nyújtott ugyanazon nemesfémtömbök többszöri kiviteléhez, és ezzel a vámszervek megtévesztéséhez. Kórodi Endre harmadrendű vádlott, az IBB Kft. egykori munkatársa a nemesfémek utaztatásának lebonyolítója volt, és eközben valótlan vámárunyilatkozatot is tett a vád szerint. Mindkettőjüket csempészet és adócsalás bűntettével vádolja az ügyészség. A vádlottak a tárgyaláson egybehangzóan tagadták bűnösségüket.
A vád és a védelem a bizonyítási eljárás keretében a tárgyaláson egyaránt indítványozta könyv-, vám-, deviza- és adószakértő kirendelését. A következő tárgyalásra a szakvélemény elkészülte után kerül majd sor.