Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI-HETEK
Zötykölődő metró

Lapunk értesülése szerint egy nagynevű cég - a Siemens - gyakorolt nyomást a kormányra a metró építésének megszüntetésére. Emiatt a 4-es metró ügyét 2000-ben újra tárgyalják. A kormány a 4-es metró kérdését nem tekinti végérvényesen lezártnak, a döntésben pusztán pénzügyi szempontok játszottak sorsdöntő szerepet - mondta újságíróknak a gazdasági miniszter. Chikán Attila kedden találkozott a főpolgármesterrel.


Chikán Attila és Demszky Gábor találkozója    Fotó: MTI

Chikán Attila és Demszky Gábor megbeszélésén - egyebek mellett - az önkormányzati finanszírozás problémáiról, valamint a közlekedés- és a lakáspolitika kérdéseiről esett szó.
A tárgyalófelek megegyeztek abban, hogy a felvetett témákkal kapcsolatban folyamatosan konzultálnak. A miniszter a 4-es metróról megjegyezte, hogy a kormány ezt a kérdést nem tekinti végérvényesen lezártnak, nem örökre vette le a napirendről.
Demszky Gábor hangsúlyozta: a felszíni közlekedés nem lehet a metróépítés alternatívája, azt a 4-es metró megépítésével párhuzamosan kell fejleszteni. Kifejezte, hogy a főváros továbbra is kész minden ésszerű, elfogadható kompromisszumra.
A főpolgármester a tömegközlekedéssel kapcsolatosan pedig kiemelte: ha a BKV jövőre nem kap költségvetési-támogatást, az elviselhetetlen mértékű tarifaemelést vagy járatmegszüntetéseket von maga után. Tájékoztatása szerint a főváros hosszú távon az úgynevezett nagyvárosi tömegközlekedési normatíva bevezetésében látja a megoldást.
Chikán Attila fontosnak tartotta, hogy a távhő-szolgáltatást „az energiarendszer most alakuló modelljének közegébe kell helyezni. A minisztérium célja, hogy olyan programot dolgozzon ki, amely országos szinten az energia megtakarítására is hangsúlyt helyez” - mondta.
Kifejezte, hogy a kormányzati lakáspolitikai koncepció a jelzáloghitel fejlesztését jelöli meg feladatként. Ennek kapcsán Demszky Gáborral megállapodtak abban, hogy a tervekről szakértői szinten egyeztetnek.
A főpolgármester a továbbiakban hangsúlyozta: a Fővárosi Távfűtőművek csak akkor nyújthat elfogadható áron szolgáltatást a panellakásban élőknek, ha a gázt a kisfogyasztóknál olcsóbban kapja. A főpolgármester összességében fontosnak nevezte, hogy „a főváros és a kormány között van kommunikáció és bizonyos ügyekben van egyetértési készség”.