Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-INFORMÁCIÓ
Kormánytanácsadó a dutyiban

Előzetes letartóztatásban van Deák Gábor, egy Fideszhez közelálló vállalkozó. Az üzletembert politikai körökben a Miniszterelnöki Hivatal orosz államadósság rendezésével kapcsolatos szaktanácsadójaként ismerik. A Gyorskocsi utcában fogva tartott férfit a Hetek értesülései szerint a nyomozók zsarolással, csalással és sikkasztással gyanúsítják.

A szaktanácsadót öccsével, Deák Tamással és három másik társával együtt fogták el november 25-én. Azóta a bíróság 30 nappal meghoszszabbította Deák Gábor előzetes letartóztatását. Rendőrségi forrásokból úgy tudjuk, hogy egy V. István nevű vállalkozó jelentős összeggel tartozott Deáknak, aki a fizetést úgy kívánta megsürgetni, hogy ukrán származású őrző-védőkkel tartatta fogva egy lakásban az adóst. Mindez a zsarolás és az emberrablás minősített esetét jelenti. Mintegy 50 millió forintról volt szó. Emellett - tudomásunk szerint - sikkasztással és csalással is vádolják Deákot.
A Hetek megbízható forrásokból úgy értesült, hogy Deák Gábor parlamenti belépővel rendelkezik mint tanácsadó. Politikai körökben úgy tartják számon, mint a miniszterelnöki hivatal orosz államadóssággal kapcsolatosW szaktanácsadóját. Borókai Gábor kormányszóvivő lapunknak lapzártánkkor elmondta: személy szerint nem ismer Deák Gábor nevű tanácsadót, de cáfolni sem tudja információinkat. Amenynyiben valóban a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa lett volna az üzletember - s amennyiben a rendőrség értesítette a hivatalt -, akkor biztosan megszüntették a munkaviszonyát. Ettől függetlenül utánanéz, hogy állt-e egy Deák Gábor nevű személy szerződéses viszonyban a Hivatallal - tette hozzá a szóvivő.
A BRFK sajtóosztályán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Deák Gábor előzetes letartóztatásban van a Gyorskocsi utcában. Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrségi vezető elmondta, hogy másfél hét múlva kívánták volna nyilvánosságra hozni az egyébként nagyon szövevényesnek tűnő ügyet.