Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Tízéves teherautó-tolvaj

Erejét meghaladó feladatnak tűnhet még egy kisebb teherautó vezetése is egy tízéves számára, különösen zuhogó esőben. Erre cáfolt rá egy amerikai fiú, akin sem a manőverezés, sem a sebességváltás nem fogott ki. Tulajdonképpen el is érhette volna célját - hogy 2oo mérföldet (320 km) utazzon -, ha a szélvédőjének ablaktörlője el nem törik. Ha hinni lehet neki, egy keshenai nevelőotthonból tartott Milwaukeebe nagynénijéhez. 75 mérföldet megtett már szakadó esőben, amikor meg kellett állnia és segítséget hívnia, mivel az ablaktörlők felmondták a szolgálatot. A rendőrség is elképedt a fiú vezetési képességein, aki a hatóságoknak elmondta, mindössze a vezetőülést tolta előre, amennyire csak lehet, hogy a lábával elérje a pedálokat. Bevallása szerint a vezetésben csak az idegesítette, hogy izzadt a keze, de hogy az autót honnan szerezte, arról eddig még nem nyilatkozott. (USA Today)


Autótolvajok pizsamában

Jóhiszeműsége áldozatává vált egy újdonsült Mercedes-tulajdonos Libanonban. Az An-Nahar című helyi lap szerint egy három főből álló banda egy teljes héten át hiába próbálta ellopni a luxusautót, mert a riasztó mindig megszólalt és felkeltette a környék lakóit Beirut Ain er-Rummaneh negyedében. Végül furfanghoz folyamodtak: pizsamát öltöttek, és éjnek évadján felkeresték a kiszemelt autó gazdáját. Elpanaszolták neki, hogy nem tudnak aludni, mert a kocsi riasztója örökösen felébreszti őket, és szépen megkérték, hogy ugyan kapcsolná már ki legalább egy csendes éj erejéig. Az autó tulajdonosa jóhiszeműen eleget tett a kérésnek, amit aztán nagyon megbánt másnap reggel, mikor észrevette, hogy autóját ellopták. (MTI)


Ahol egy tanulóra egy tanár jut…

Pancsalingamnak, aki Tamilnádu dél-indiai állam egyik iskolájában tanít, csupán egyetlen tanítványa van. A textiliparáról ismert Pollácsi város általános iskolájának második osztályába járó Vignes egymaga ül a padban, miután két osztálytársa az idén nagyobb iskolába iratkozott át. Ez az állapot sem ígérkezik azonban tartósnak: a kisfiú szülei ugyanis más, jobbnak tartott iskolába készülnek járatni fiukat, Pancsalingam tanár úr pedig öt hónap múlva úgy is nyugdíjba megy majd. Az 56 éve tanító Pancsalingam azonban addig lelkiismeretesen el akarja végezni munkáját - minden reggel kinyitja az iskola kapuját egyetlen tanítványa számára. Sőt, abban is reménykedik, hogy az iskolát fenntartó városi hatóság nemcsak utódot nevez ki a helyére, hanem több pedagógust is foglalkoztat, és azon igyekszik majd, hogy minél több tanulót csábítson az öreg falak közé. (MTI)


Ted Turner elnöki ambíciói

Ted Turner médiamágnás, a CNN megalapítója ringbe akar szállni az Egyesült Államok elnöki tisztéért. A The New Yorker magazin hétfői száma idézte Turnert, akinek „igen komolyak” a tervei, hogy jelölteti magát a 2000-ben esedékes elnökválasztáson. Feleségének, Jane Fondának azonban fenntartásai vannak férje ambícióit illetően. A neves színésznő mindazonáltal kijelentette, hogy oda megy, ahová a férje. Ted Turner, aki november 19-én tölti be 60. életévét, a múltban már nem egyszer okozott meglepetést. 1995-ben például vállalata, a Turner Broadcasting System (TBS) összeolvadt a Time Warnerrel, létrehozva ezzel a világ legnagyobb média- és szórakoztató birodalmát. Tavaly Turner egymilliárd dollárt adományozott az ENSZ-nek. (MTI)


Jegesmedvék ellen határőrök

Jegesmedvék ellen határőrök védik újabban Misz Smidt települést az oroszországi Csukcs-félsziget legészakibb vidékén - jelentette az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség. A Szövetségi Határőrszolgálat emberei éjszakánként kettesével állnak őrségben, jól megvilágított helyen, kibiztosított fegyverrel, hogy a levegőbe leadott lövésekkel elriasszák az egyre gyakrabban közelítő ragadozó jegesmedvéket. Az Északi-sark urainak tartott medvék ágaskodva a háromméteres magasságot is elérik, súlyuk pedig egy tonna körül van. Az utóbbi időben Misz Smidten egyre gyakrabban közelítik meg a házakat, hogy ennivalót keressenek, s szinte megbénították a település életét - legalábbis sötétedés után. Szerencsére nem kell lelőni a közelítő jegesmedvéket, mert a lövések éles hangjától rémülten visszamenekülnek a jég világába. A határőrök mindenesetre megkérték a település lakóit, hogy este ne menjenek az utcára, mert ha egyszer jegesmedve támad egy emberre, az már menthetetlen. (MTI)