Vissza a tartalomjegyzékhez


Fidel Castro fizetése

Fidel Castro kubai elnök felfedte, hogy havi 25 dollárnak megfelelő összeg a fizetése, de egyben biztosította a kubaiakat, hogy „semmiben nem szenved hiányt”, mert „az állam gondoskodik róla”.
„Mi nem követelünk fizetésemelést, nincs is szakszervezetünk a kormány vagy a párt vezetésében” - tréfálkozott a „lider maximo” újságírókkal a napokban, Abel Matutes Juan spanyol külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően.
Castro a hivatalos árfolyamnak megfelelően számította ki, hogy mennyit ér dollárban a fizetése. Ezek szerint - mivel 21 peso egy amerikai dollár - Castro havi fizetése 525 peso körül mozog. Szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy az 1959. évi forradalom óta csökkent a kubai államfő fizetése.
Nemrég Fidel Castro felháborodással utasította vissza egy amerikai folyóirat feltételezését, hogy magánvagyonnal rendelkezik. Most pedig biztosította az újságírókat: „Nem éhezünk. Nem szenvedünk hiányt ruházatban, civilruhában sem. Alkoholos italokat is kapok rendszeresen, táplálékot is. Gondoskodik rólam az egészségügyi szolgálat. Mindenem megvan”. (MTI)